Autorităţile britanice au fixat drept obiectiv pentru personalul responsabil cu imigraţia câştigarea a 70% din cazurile în care solicitanţii de azil fac apel la deciziile guvernamentale care le ordonă să părăsească Marea Britanie, potrivit cotidianului apropiat opoziţiei laburiste.
Angajaţilor zeloşi le sunt acordate vouchere cadou în valoare de 25 sau 50 de lire (30 sau 60 de euro) în magazine britanice, afirmă The Guardian, care a obţinut aceste informaţii de la Ministerul Afacerilor Interne. Potrivit ministerului britanic, sistemul se aplică oricărei persoane care lucrează în domeniul imigraţiei, nu doar angajaţilor care se ocupă cu solicitanţii de azil. Ministerul susţine că este vorba de „recunoaşterea rezultatelor pozitive (ale unui funcţionar) pe o anumită perioadă de timp”, în special atunci când angajaţii depăşesc obiectivul lunar stabilit.
Un secretar de stat al Ministerului de Interne, Mark Harper, a insistat asupra faptului că voucherele cadou nu sunt acordate doar atunci când sunt câştigate cazurile de apel, ci şi atunci când dosarele sunt bine pregătite.
Cabinetul de avocatură Duncan Lewis, specializat în probleme de imigraţie, a denunţat această „abordare a băţului şi morcovului”. „A cere funcţionarilor Ministerului de Interne să câştige un anumit număr de apeluri şi a-i recompensa, dacă aceştia îşi depăşesc obiectivul, reprezintă o încurajare evidentă la rele practici, în special la câştigarea acţiunilor cu orice preţ”, a reacţionat pentru France Presse directorul cabinetului, James Packer, precizând că va sesiza justiţia.
Problema imigraţiei se află în centrul dezbaterilor politice britanice, în contextul în care guvernul premierului conservator David Cameron şi-a stabilit ca obiectiv scăderea migraţiei nete anuale sub pragul de 100.000 înainte de 2015. În perioada iunie 2012 – iunie 2013, migraţia netă în Marea Britanie a fost de 182.000 de persoane, în creştere faţă de perioada iunie 2011 – iunie 2012, când a fost de 167.000 de persoane.