ISTAT: în 2050, Italia va avea un tânăr la fiecare trei bătrâni, iar numărul deceselor va fi dublu faţă de cel al nașterilor

ISTAT: în 2050, Italia va avea un tânăr la fiecare trei bătrâni, iar numărul deceselor va fi dublu faţă de cel al nașterilor Sursa foto: Dreamstime.com

În mai puțin de treizeci de ani, numărul deceselor va fi dublu comparativ cu cel al nașterilor. Italia continuă să îmbătrânească: situaţie certificată de ultimul Raport ISTAT privind previziunile asupra populației rezidente și familiilor.

În 2050, conform ISTAT, procentul persoanelor de peste 65 de ani va crește cu peste zece puncte, ajungând la 34,9%. Astăzi, cei peste 65 de ani reprezintă 23,5% din populația totală, în timp ce cei sub 14 ani reprezintă 12,9% din italieni, scrie Il Fatto Quotidiano.

Ne aflăm într-o ''fază accentuată și prelungită de îmbătrânire'' și deceniile care vor urma vor continua în această direcție. Mergând în acest ritm, în anul 2049 numărul deceselor l-ar putea dubla pe cel al naşterilor : 788 mii, față de 390 mii.

''De aproximativ 15 ani, Italia se confruntă cu un proces de reducere a populației, în ciuda dinamicilor migratorii pozitive'', explică raportul. Instituțiile vor trebui, așadar, să adopte politicile necesare pentru a face față societății vârstnice: sistemul de asistenţă socială va trebui să găsească un echilibru dificil între numărul mare de bătrâni și puținele nașteri. Potrivit prognozelor ISTAT, în 2050, procentul tinerilor de până la 14 ani va fi de 11,7%, în uşoară scădere faţă de cel de azi. Între generații va fi un raport de trei la unu între bătrâni și tineri.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acelaşi timp, se prevede că va scădea şi populaţia în vârstă de muncă: până în 2050 se așteaptă o scădere de aproape 9 milioane de cetățeni cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani. Tradus în procente, înseamnă o trecere de la 63,6% din populație la 53,4%.

Conform ultimului raport ISTAT, diferenţele dintre nordul şi sudul Italiei vor fi acum și de ordin demografic. Atât nordul, cât și sudul vor îmbătrâni. Sudul va depăși însă nordul, cu o vârstă medie estimată la 49,9, față de 49,2. Tendința de îmbătrânire va continua în sud chiar și pe termen lung, până la o vârstă medie de 52 de ani.

Principala cauză a îmbătrânirii populației este tranziția generaţiei baby boomers de la vârsta adultă la vârsta senilă, acesta find de altfel şi motivul scăderii numărului cetățenilor în vârstă de muncă.

În ceea ce privește componența populației, în interval de douăzeci de ani, se aşteaptă ca numărul familiilor să crească cu circa un milion de unități, ajungând astfel la 26,3 milioane de gospodării. Vorbim însă de nuclee familiale din ce în ce mai mici, care în 2041 vor fi formate în medie din 2,1 persoane, față de actualele 2,3. (Traducerea Cătălina Păunel, RADOR)