Israelul a pus la dispoziția SUA informații care arată că Hamas lucra în aceeași clădire cu Associated Press și Al-Jazeera din Gaza, au declarat duminică oficiali din Ierusalim.

Oficialii din mai multe birouri guvernamentale au confirmat că apelul telefonic al președintelui SUA Joe Biden către premierul Benjamin Netanyahu sâmbătă a fost, în parte, despre bombardarea acestei clădiri. Drept urmare, Israelul a pus la dispoziția presedintelui Biden și oficialilor americani informațiile pe baza cîrora s-a luat decizia.

Netanyahu i-a arătat probele lui Biden

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a confirmat declarațiile făcute de sursa citată într-un interviu acordat emisiunii TV americane Face the Nation.

„Împărtășim toate informațiile cu prietenii noștri americani”, a spus el. „Informația pe care o aveam este despre un birou de informații [al Hamas] găzduit în acea clădire, birou care planifica și organiza atacuri teroriste împotriva civililor israelieni. A fost o țintă perfect legitimă”.

Netanyahu a remarcat, de asemenea, că nu au existat „niciun fel de decese” în urma atacului asupra clădirii, din cauza măsurilor luate de Israel pentru a evita rănirea civililor, inclusiv prin avertizarea acestora.

Un alt înalt oficial israelian a recunoscut , însă, că existau riscuri ca jurnaliștii să nu creadî că va exista un bombardament, dat fiind că acesta a avut loc la două zile după ce un mesaj pe Twitter al armatei israeliene a indus în eroare presa internațională anunțând că trupele terestre au intrat în Gaza.

SUA. singura țară care a cerut explicații

SUA a fost singura țară care a pus întrebări despre atacul armatei israeliwne asupra clădirii în care îți aveau birourile AP și Al Jazeera, dar și alte instituții de presă.

„Dintr-o analiză făcută de Ministerul de Externe [duminică], 80% din cele 90 de țări cu care am vorbit în ultimele zile au publicat declarații oficiale care susțin dreptul Israelului de a se apăra”, a spus o sursă a ministerului. „Există un sprijin foarte clar pentru poziția israeliană conform căreia terorismul a trecut linia roșie”, a adăugat sursa citată.

Cei din clădire au fost avertizați cu o oră înainte

Israel Air Force a lovit sâmbătă turnul cu 12 etaje din Gaza, oferind un avertisment cu o oră înainte.

„Clădirea găzduia birourile mass-media civile, în spatele cărora organizația teroristă Hamas a încercat să se ascundă. Voia să le folosească pe post de scuturi umane”, au declarat reprezentanții armatei israeliene într-un comunicat. „Organizația teroristă Hamas își plasează în mod deliberat activele militare în mijlocul populației civile din Fâșia Gaza.

Înainte de atac, Israel Defence Forces (numele oficial al armatei israeliene) i-a avertizat pe civilii care se aflau în clădire După atacul asupra clădirii din Gaza, secretarul de stat Antony Blinken și-a exprimat sâmbătă „sprijinul neclintit” pentru președintele și directorului general al Associated Press, Garry Pruitt, menționând importanța știrilor transmise de această agenție din zonele de conflict.

AP și al jazeera au condamnat atacul în termeni duri

Associated Press și Al Jazeera au condamnat atacul aerian în termeni puternici.

Garry Pruitt a spus că peste o duzină de jurnaliști AP și freelanceri erau în clădire, dar au fost evacuați la timp.

„Suntem șocați și îngroziți că armata israeliană ar viza și distruge clădirea care găzduiește biroul AP și alte organizații de știri din Gaza „, a spus el.” Lumea va ști mai puțin despre ceea ce se întâmplă în Gaza din cauza celor întâmplate astăzi „.

Directorul general interimar al rețelei media Al Jazeera din Qatar, dr. Mostefa Souag, a numit atacul „barbară” și a spus că Israelul ar trebui să fie tras la răspundere.

„Scopul acestei crime urâte este de a reduce la tăcere mass-media și de a ascunde masacrul și suferința oamenilor din Gaza”, a afirmat el într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al filialei media a Israel Defence Forces, locotenent-col. Jonathan Conricus, a respins ideea că Israelul încearcă să reducă presa la tăcere. „Acest lucru este total fals – nu mass-media este ținta”, a declarat Conrices pentru Reuters, noteaz[ Jerusalem Post..