Israelul e convins că riposta Iranului în caz de atac va fi slabă. Urmează bombardamentul?

Israelul e convins că riposta Iranului în caz de atac va fi slabă. Urmează bombardamentul?

Serviciile secrete israeliene susțin că Iranul joacă la cacealma atunci când amenință cu o ripostă devastatoare în eventualitatea unui atac asupra instalațiilor sale nucleare, scrie cotidianul american „New York Times”.

Evaluările serviciilor secrete, bazate și pe studii din mediul academic, vor juca un rol important în decizia privind oportunitatea atacării Iranului de către Israel sau de către Statele Unite.

Ministrul israelian al apărării, Ehud Barak, declara, la sfârșitul anului trecut, că replica militară a Teheranului va fi suportabilă. „Nu vor fi 100.000, 10.000 sau 1.000 de morți. Israelul nu va fi distrus”, a spus Barack. Opiniile sale sunt împărtășite și de premierul Benjamin Netanyahu.

Conflictul, o opțiune reală Jurnaliștii de la „New York Times” au stat de vorbă cu opt actuali și foști oficiali israelieni de rang înalt din domeniul securității și au tras câteva concluzii. Prima dintre acestea este că Israelul va aștepta câteva luni pentru a vedea dacă recentele sancțiuni impuse Iranului funcționează. Este vorba, în special, despre interzicerea de către Uniunea Europeană a importurilor de țiței iranian și despre punerea sub sechestru a bunurilor Băncii Centrale a Iranului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Celelalte două concluzii importante sunt că atacul armat rămâne „o opțiune extrem de reală” și că „situațiile post-atac sunt considerate mai puțin periculoase” în prezent, când iranienii nu au încă arme nucleare.

Precedentul Saddam Înainte ca Statele Unite să atace Irakul, în 1991, Saddam Hussein a amenințat că va riposta  și va arde jumătate din Israel. După intervenția americană, circa 40 de rachete Scud au lovit teritoriul israelian, provocând însă doar pagube minore.

La fel s-a întâmplat și după războiul din 2003, precum și după conflictul cu Hezbollah-ul, din 2006. Gruparea Hezbollah a lansat aproximativ 4.000 de rachete în direcția Israelului, iar pagubele au fost destul de limitate.

„O catastrofă militară și diplomatică”

Un fost oficial israelian a declarat „New York Times” ca o eventuală ofensivă militară asupra Iranului ar fi „o catastrofă” din punct de vedere militar, dar și diplomatic. „Iranienii au 400 de rachete pe care le pot lansa în direcția Israelului. Și imaginați-vă izolarea Israelului după atac!. Și asta pentru ce? Pentru a întârzia programul nuclear iranian cu un an și jumătate? Reușim să o facem prin alte metode”, a spus sursa citată.

Cel mai probabil, aceasta s-a referit la atacurile informatice și la asasinarea oamenilor de știință iranieni implicați în dezvoltarea programului nuclear.

Premierul Benjamin Netanyahu rămâne convins că intervenția militară  nu trebuie exclusă. „Vream să vă  reamintesc principala lecție a Holocaustului când vine vorba de soarta noastră. Nu ne putem baza decât pe noi înșine”, a declarat Netayahu, săptămâna trecută, într-un discurs susținut săptămâna aceasta.