Israelul consideră drept ridicole acuzaţiile legate de otrăvirea lui Yasser Arafat

Israelul consideră drept ridicole acuzaţiile legate de otrăvirea lui Yasser Arafat

Israelul a catalogat joi drept "ridicole" informaţiile că liderul istoric palestinian, Yasser Arafat, ar fi fost otrăvit cu plutoniu radioactiv şi consideră că acestea fac parte dintr-o campanie anti-isrealiană a postului Al-Jazira, care a lansat această idee într-un documentar realizat pe baza unei investigaţii proprii, a declarat Lior Ben Dor, purtător de cuvânt al Ministerului israelian de Externe.

Oficialul israelian a mai ţinut să precizeze că "Israelul nu are nici o legătură" cu moartea lui Arafat şi a acuzat postul de televiziune Al-Jazira, că duce "o campanie bine studiată şi planificată" prin investigaţia lansată pe acest subiect. Postul de televiziune qatarez a anunţat marţi că un laborator din Elveţia a găsit urme de plutoniu radioactiv în lucrurile personale ale fostului lider palestinian.

Totodată, responsabilul israelian vorbeşte despre "un complot" împotriva ţării sale, la care ar participa şi văduva lui Arafat, Suha Arafat. "Unde au fost până acum aceste obiecte în care se pretinde că s-a găsit plutoniu? Cine le-a luat? La cine şi cum au fost transportate? De ce investigaţia are loc acum, la opt ani de la moartea lui Arafat, şi de ce postul Al-Jazira nu i-a intervievat şi pe medicii francezi care l-au tratat pe Arafat la Paris?", s-a întrebat el nedumerit.

Reprezentantul MAE israelian, citat de agenţia EFE, crede că prin aceste informaţii se încearcă distragerea atenţiei de la situaţia din Siria şi se doreşte să se transmită lumii arabe mesajul că "că duşmanul continuă să fie Israelul". Deşi laboratorul elveţian nu a acuzat direct Israelul, oficialul de la Tel Aviv consideră că prin lansarea acestei informaţii se creează "o nouă oportunitate de a ataca" statul evreu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Purtătorul de cuvânt al Institutului pentru Fizică Atomică al Spitalului Universitar din Lausanne (Elveţia), Darcy Christen, a afirmat astăzi la postul de radio al armatei israeliene că materialul radioactiv identificat "se produce în mod normal în uzinele nucleare, întrucât se extrage din uraniu", un detaliu ce poate incrimina serviciile secrete israeliene, aminteşte şi Agerpres.