Israelul le cere locuitorilor din orașul Gaza să plece
- Livia Bardas
- 14 iulie 2024, 16:00
Armata israeliană a cerut tuturor locuitorilor din orașul Gaza să evacueze spre sud, către centrul Fâșiei Gaza, pe fondul intensificării operațiunilor din nord.
Pliantele aruncate de avioane îi instruiesc pe "toți locuitorii orașului Gaza" să părăsească ceea ce este descris ca o "zonă de luptă periculoasă" prin rutele sigure desemnate. Acestea sunt marcate ca fiind două drumuri care duc la adăposturile din Deir al-Balah și al-Zawaida.
Negocierile ar putea fi afectate
ONU a declarat că este profund îngrijorată de ordinele de evacuare care au fost date. Este a doua oară de la începutul războiului când se cere evacuarea întregului oraș Gaza.
În ultimele două săptămâni, forțele israeliene au reintrat în mai multe districte în care armata consideră că luptătorii Hamas și ai Jihadului Islamic Palestinian s-au regrupat de la începutul anului.
Hamas a declarat că reluarea activității Israelului în oraș amenință să deraieze negocierile privind o posibilă încetare a focului. La discuții participă șefii serviciilor de informații din Egipt, SUA și Israel, precum și prim-ministrul Qatarului.
Hossam Badran, înalt responsabil al Hamas, a declarat că Israelul "încearcă să facă presiuni asupra negocierilor prin intensificarea operațiunilor de bombardament, a deplasărilor și prin comiterea de masacre".
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a subliniat angajamentul Israelului față de un acord atât timp cât "liniile sale roșii sunt păstrate".
Oamenii nu vor să plece
Se estimează că mai mult de un sfert de milion de persoane trăiesc încă în orașul Gaza.
Unii au fost observați evacuând spre sud după ce armata israeliană a aruncat acolo pliante care îi îndemnau să plece. Un oficial israelian a declarat ulterior pentru BBC că era mai degrabă o recomandare decât o instrucțiune.
Alții, însă, nu erau dispuși să plece.
"Nu voi părăsi [orașul] Gaza. Nu voi face greșeala stupidă pe care au făcut-o alții. Rachetele israeliene nu fac diferența între nord și sud", a declarat pentru BBC rezidentul Ibrahim al-Barbari.
"Dacă moartea este soarta mea și a copiilor mei, vom muri cu onoare și demnitate în casele noastre", a spus el.
Semiluna Roșie Palestiniană a declarat că a primit apeluri de la unii locuitori care nu și-au putut părăsi casele din cauza intensității bombardamentelor.
"Informațiile care vin din orașul Gaza arată că locuitorii trăiesc în condiții tragice. Forțele de ocupație [israeliene] continuă să lovească cartiere rezidențiale și să deplaseze oamenii din casele lor și din adăposturile de refugiu", a declarat aceasta.
Într-o declarație emisă mai devreme miercuri, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că trupele lor au "desfășurat o operațiune antiteroristă" peste noapte împotriva luptătorilor Hamas și PIJ care operau în interiorul unui sediu al Agenției ONU pentru refugiații palestinieni (Unrwa) din orașul Gaza.
Trupele au deschis un "coridor definit pentru a facilita evacuarea civililor" din zonă înainte de a intra în structură. Ei "au eliminat teroriștii în luptă corp la corp", a adăugat acesta.
Unrwa nu a făcut niciun comentariu imediat.
Ordinele IDF îngrijorează ONU
De asemenea, IDF a declarat că a ucis zeci de luptători în districtul Shejaiya din estul orașului Gaza și a dezmembrat o rută de tunel subteran în ultima zi.
Ministrul apărării Yoav Gallant a declarat că 60% dintre luptătorii Hamas au fost uciși sau răniți de la începutul ofensivei. BBC nu a putut verifica independent aceste cifre.
Marți, Biroul ONU pentru Drepturile Omului s-a declarat "îngrozit" de ordinele IDF ca locuitorii să fie evacuați în "zonele în care operațiunile militare israeliene sunt în desfășurare și unde civilii continuă să fie uciși și răniți".
Biroul a avertizat, de asemenea, că zona Deir al-Balah este deja supraaglomerată de palestinieni strămutați din alte zone din Gaza.
Armata israeliană a lansat o campanie în Gaza pentru a distruge gruparea Hamas ca răspuns la un atac fără precedent asupra sudului Israelului la 7 octombrie. Atunci, aproximativ 1 200 de persoane au fost ucise și alte 251 au fost luate ostatice.
Mai mult de 38 295 de persoane au fost ucise în Gaza de atunci, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu. Cifrele acestuia nu fac diferența între civili și combatanți. Însă, până la sfârșitul lunii aprilie, Ministerul a identificat 14 680 de copii, femei și vârstnici printre morți, potrivit BBC.