Israelul a stabilit un nivel minim de calorii pentru palestinienii din Fâşia Gaza

Israelul a stabilit un nivel minim de calorii pentru palestinienii din Fâşia Gaza

Autorităţile israeliene au stabilit un nivel minim pentru aportul zilnic de calorii pe cap de locuitor în Fâşia Gaza, pentru a se asigura că blocada impusă teritoriului palestinian nu va conduce la cazuri de malnutriţie, potrivit unui raport militar publicat astăzi.

Acest document, datând din 2008, a fixat la 2.279 numărul de calorii pe zi de persoană, un nivel foarte apropiat de cel recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), un nivel stabilit pentru a evita "malnutriţia" locuitorilor din Fâşia Gaza.

Publicarea acestui raport al Biroului de coordonare a activităţilor guvernamentale din teritoriile palestiniene (Cogat) marchează punctul culminant al unei lupte juridice conduse de ONG-ul israelian Gisha, specializat în libertatea de circulaţie a palestinienilor.

Aceste reglementări privind produsele alimentare nu mai sunt în vigoare după ce Israelul, sub intense presiuni internaţionale după atacul sângeros de la 31 mai 2010 condus de marina sa militară în apele internaţionale împotriva unei flote cu ajutoare umanitare cu destinaţia Gaza, a anunţat la 20 iunie 2010 ridicarea restricţiilor privind intrarea produselor alimentare pe teritoriul palestinian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit AFP, datele care apar în acest document au fost strânse în urma deciziei de la 19 septembrie 2007 a cabinetului de securitate israelian de a înăspri blocada după preluarea puterii de către Hamas, în Fâşia Gaza. Din acel moment, această regiune este considerată un "teritoriu ostil" supus unor "restricţii severe în sfera civilă".