Israelul a returnat rămășițele pământești a 91 de palestinieni uciși în ultimii 45 de ani

Israelul a returnat rămășițele pământești a 91 de palestinieni uciși în ultimii 45 de ani

Guvernul israelian a restituit astăzi Autorităţii Palestiniene (AP) aproape 100 de cadavre ale militanților islamiști ucişi de forțele de securitate ale statului evreu după ocuparea teritoriilor palestiniene de către Israel, în 1967, au anunţat surse oficiale.

“Am primit rămăşiţele pământeşti ale 91 de martiri, care fuseseră înmormântaţi în condiţii inumane în morminte numerotate din valea Iordanului”, a declarat un reprezentant al AP.

Unele cadavre vor fi transportate în Fâşia Gaza, controlată în totalitate din 2007 de mişcarea islamistă Hamas, iar celelalte vor rămâne în Cisiordania, după o ceremonie ce va avea loc la sediul AP din Ramallah, au indicat surse oficiale concordante israeliene şi palestiniene.

AP a dat publicităţii o listă cu numele a 91 de “martiri”, între care membrii unui comando ucişi în 1975 în asaltul israelian asupra hotelului Savoy din Tel Aviv, ale căror rămăşiţe pământeşti trebuiau restituite de către Israel.

Ne puteți urmări și pe Google News

Israelul “speră că acest gest umanitar va contribui atât la reclădirea încrederii, cât şi la reluarea procesului de pace” israeliano-palestinian, suspendat în 2010, conform unui comunicat al biroului de presă al premierului israelian Benjamin Netanyahu, citat de AFP.

În iulie 2011, ministrul apărării israelian Ehud Barak a ordonat în ultimul moment suspendarea restituirii a 84 de cadavre de palestinieni înhumaţi în valea Iordanului, invocând necesitatea “verificării identităţii” acestora. Prin decizia sa, guvernul de la Ierusalim a urmărit, de asemenea, să pună capăt unei greve a foamei în masă printre deținuții palestinieni din închisorile israeliene. Aproape 1.500 de deținuți au refuzat hrana, cerând prin protestul lor condiții mai bune de detenție. În Fâșia Gaza, gruparea Hamas, cea care controlează acest teritoriu palestinian, a anunțat că reînhumarea fiecărui militant va fi însoțită de 21 de focuri de armă.