Evenimentul Zilei > International > „ISLAMUL va deveni PRINCIPALA religie în Berlin?”
„ISLAMUL va deveni PRINCIPALA religie în Berlin?”

„ISLAMUL va deveni PRINCIPALA religie în Berlin?”

Gunnar Schupelius, redactor la cel mai citit cotidian din Berlin, B.Z. scrie un articol tulburător despre dispariția creștinismului din capitala Germaniei.

În Berlin, numărul creștinilor evangheliști scade considerabil. Spre deosebire de musulmani, al cărornumăr s-a dublat în ultimii 20 de ani. (…)

Dacă acest fenomen continuă, procentul membrilor bisericii evanghelice în regiune ba cădea la un moment dat la 10%. Atunci, biserica creștină, odată puternică, va deveni un fenomen marginal.

Cu catolicii este altceva. Proporția lor în oraș a fost dintotdeauna slabă, dar rămâne stabilă în jur de 9%. O minoritate importantă.

Situația este diferită la musulmani. Numărul lor s-a dublat în Berlin în ultimii 20 de ani, de la 132.000 de persoane în 1990, la 249.000 de persoane în 2011.

Numărul lor ar putea fi mult mai mare, pentru că, spre deosebire de creștini, musulmanii nu plătesc impozit la biserica lor. Astfel, ei nu apar în evidențele administrației și sunt dificil de contabilizat.

De asemenea, este plauzibil ca numărul lor să crească și mai rapid pe viitor, căci rata natalității este mult mai ridicată la musulmani decât la ceilalți berlinezi.

Dacă numărul creștinilor protestanți continuă să scadă la fel de puternic și în viitor, Islamul ar putea deveni primcipala religie a Berlinului în 20 sau 30 de ani.

(…)

Oamenii pleacă din Biserică sau nu își mai botează copiii. Sau rămân membri ai ei, dar fără tragere de inimă sau inactivi.

Întâlnesc din ce în ce mai rar protestanți la Berlin. Iar cei care sunt mândri de Biserica lor și își apără credința sun și mai rari. Dimpotrivă, musulmanii pe care îi cunosc o fac cu toții. Am putea să-i invidiem pentru asta.