ISIS, lăsat fără organ de propagandă de pirații poliției europene

ISIS, lăsat fără organ de propagandă de pirații poliției europene

Amaq, agenția de presă a grupării teroriste Stat Islamic, a fost lovită la temelie de un cyberatac făcut de hackerii Europol.

Dacă ISIS a putut recruta atât de mulți combatanți și simpatizanți din întreaga lume, în cursul ultimilor ani, s-a datorat în mare parte propagandei sale via Internet.

Astfel, rețelele sociale au fost solicitate pentru a dezactiva conturile și paginile jihadiste iar mai multe acțiuni au fost puse la cale pentru a elimina de pe Internet gruparea teroristă.

Spre exemplu, în iulie 2016, comandamentul american pentru Orientul Mijlociu și Asia Centrală a evocat un dispozitiv care se baza pe două structuri, Digital Engagement Team și WebOps (sprijinit de Colsa Corp, o companie privată) însă rezultatele nu au fost concludente.

Dar scopul forțelor angajate împotriva Daesh viza înainte de toate degradarea capacităților de comandă și control ale jihadiștilor pe teren prin neutralizarea computerelor și smartphone-urilor cu ajutorul virușilor, cum a fost cazul unității Ares din cadrul US Cybercom.

Alte operațiuni ale Coaliției antijihadiste au vizat serverele utilizate de ISIS pentru a-i distruge materialul de propagandă. Însă natura descentralizată a Internetului a limitat efectele acestor operațiuni.

Indivizi radicalizați în peste 100 de țări

Concomitent, în august 2016, grație contribuției statelor UE și a celor terțe, Europol (Oficiul European de Poliție) lansa prima sa cyberofensivă contra Amaq, agenția de presă a ISIS.

Ceea ce i-a forțat pe jihadiști să pună în practică o infrastructură mai complexă pentru a-și putea continua propaganda. În iunie 2017, o nouă operațiune a fost lansată de Europol, cu sprijinul Spaniei și SUA.

Spargerea serverelor jihadiștilor de către Garda Civilă spaniolă a permis „identificarea indivizilor radicalizați în peste o sută de țări”, a spus Europol. Dar nu a fost suficient.

Probe în România și Bulgaria

Astfel că o operațiune internațională de mare amploare a fost desfășurată în aprilie 2018 de Europol, cu susținerea procurorului federal belgian și a Eurojust.

Potrivit comunicatului din vremea respectivă, ea s-a soldat cu obținerea de „probe digitale” în Bulgaria, România și în Franța, dar și cu scoaterea din funcție a serverelor din Olanda, Canada și SUA.

Mai multe organisme de propagandă jihadistă au fost deconectate de la rețea, inclusiv Amaq și alte canale mai confidențiale.

Cu toate acestea, această operațiune nu a putut ataca sursa de conținut care „iriga” propaganda jihadistă online.

„Din 2015, (...) activiștii media ai ISIS au migrat către semi-clandestinitate, în „deep web”, în special propaganda lor fiind răspândită prin aplicația de mesagerie criptată Telegram, care are 100 de milioane de utilizatori. Au beneficiat de o anumită securitate operațională, care a compensat pierderea imediată la accesul către publicul larg, de care s-au bucurat pe alte platforme”, au explicat, citați de Opex 360, Laurence Bindner și Raphael Gluck, cercetători și consultanți specializați în analiza și răspândirea conținuturilor teroriste online.

Dar, au adăugat specialiștii citați, tocmai aplicația Telegram este mijocul folosit de activiștii și simpatizanții ISIS pentru a-și răspândi conținutul și a găsi o cale către rețelele sociale. Astfel că operațiunea de mare amploare a Europol nu a degradat decât temporar organele de propagandă online ale mișcării jihadiste.

26.000 de conturi, site-uri și canale jihadiste

„Aceasta a fost rațiunea pentru care am încercat să lovim mai bine”, a mărturisit , luni, Eric Van Der Sypt, purtător de cuvânt al Parchetului federal belgian.

Acesta a evocat ultima cyberofensivă dusă de Europol împotriva propagandei jihadiste online, în coordonare cu „12 state membre și cu 9 furnizori de servicii online”, între care și Telegram, Files.fm, Twitter, Instagram și Dropbox.

Europol a comunicat că a dezactivat 26.000 de conturi, site-uri și canale utilizate de mișcarea jihadistă, în special de ISIS, pentru propagandă.

„Prin această operațiune care a vizat mass-media mainstream a ISIS, precum Amaq, dar și radio al-Bayan, Halumu și Nashir News, capacitatea ISIS de a difuza și publica materiale teroriste a fost compromisă”, a comunicat Europol.

În cadrul acestei operațiuni secrete, și o persoană a fost arestată în Insulele Canare (Spania) pentru difuzare de conținut terorist via Internet. „O parte importantă a jucătorilor cheie din rețeaua Daesh prezentă pe Telegram a fost eliminată de pe platformă", a precizat Europol.

Un an de pregătire

Potrivit unei surse apropiate de această operațiune, atacul cibernetic împotriva ISIS a necesitat un an de pregătire și a fost „complicat” în măsura în care „operatorii” Europol au trebuit să facă față unor „dificultăți neprevăzute”.

Rămâne de văzut dacă efectele acestei ofensive vor fi de durată sau nu. „I-am pus la pământ pentru moment. Dar nu suntem naivi.

În 2018, un prim cyberatac nu i-a împiedicat să se întoarcă ", a spus Eric Van Der Sypt. La sfârșitul lunii octombrie, aplicația chineză TikTok, care permite partajarea videoclipurilor scurte, a fost nevoită să elimine conținutul jihadist din douăzeci de conturi.

„Mesajele ISIS încalcă regulile TikTok, însă volumul considerabil al conținuturilor (difuzat de aplicație) face dificil pentru TikTok să-și monitorizeze platforma și să șteargă videoclipurile respective ”, a explicat Darren Davidson, responsabil al agenției Storyful, specializată în informații extrase din rețelele sociale.