Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > ISIS Khorasan aruncă în aer pacea Afgano-talibană. Pulsul Planetei
ISIS Khorasan aruncă în aer pacea Afgano-talibană. Pulsul Planetei

ISIS Khorasan aruncă în aer pacea Afgano-talibană. Pulsul Planetei

Sărbătoarea islamică Eid al-Fitr, care marchează sfârșitul Ramadanului, a fost un moment oportun pentru ca guvernul afgan condus de către Președintele Ashraf Ghani să propună o încetare a focului pentru 10 zile.

Interesant este că, în ciuda celor 17 ani de lupte neîntrerupte, de această dată și talibanii au căzut de acord și au instituit ei înșiși 3 zile de încetare a focului și discuții inter-afgane pentru a căuta soluții de pace în războiul civil, care durează încă de după atacul de la 11 septembrie 2001 neîntrerupt, începând cu alungarea acestora de la putere.

Semne privind formule de negociere și reconciliere au existat în timp. În statele Golfului au avut loc multiple negocieri între talibani și SUA. Între guvernul și autoritățile afgane și talibani au existat contacte, dar niciodată extrem de concludente. După moartea Molahului Omar, liderul Taliban tradițional, în cadrul bătăliei interne pentru succesiune, au existat grupuri moderate care au optat pentru reconciliere, însă, în același timp, luptătorii talibani radicali au continuat agresiunea și ocuparea unei părți a teritoriului, de obicei zone rurale, nefiind capabili să intre și să ocupe orașe. De această dată, semnul de reconciliere pare să fi venit după ce oficiali ai guvernului afgan au confirmat uciderea liderului taliban din Pakistan, Mollahul Fazlullah, care ar fi fost ucis de o dronă americană pe când se afla în Afganistan. Este vorba despre liderul radicalilor talibani.

Iată că, de această dată, semne de nesperat au apărut pe întreg teritoriul afgan, cu talibani care se îmbrățișau cu forțele de ordine afgane în zilele de încetare a focului și de reconciliere, în timp ce în Kabul, talibanii au intrat deschis în Kabul, predându-și armele și urmând să le recupereze la plecarea din oraș, de asemenea, îmbrățișându-se cu forțele locale de ordine în gesturi de reconciliere nemaivăzute și fără precedent.

Marea reconciliere a avut însă și reacții dure ale unor nemulțumiți. E adevărat că forțele americane staționate în Afganistan au acceptat să respecte moratoriul și încetarea focului, cu excepția atacurilor asupra luptătorilor străini, a celor din fracțiunile Al Qaeda și ISIS – Khorasan. Ei bine, de la aceștia a venit și tentativa de a arunca în aer reconcilierea interafgană. Sâmbătă, 16 iunie, în orașul Jalal Abbad în zona estică a provinciei Nangarhar, e explozie a aruncat în aer, la propriu, acest acord.

În explozie au murit 25 de oameni și 54 au fost răniți, potrivit purtătorului de cuvânt Ataullah Khogyani, al guvernatorului provinciei Nangarhar. Explozia a avut loc la ora 5:15 p.m. și a vizat tocmai o asemenea întâlnire între talibani and civili afgani în districtul Rodat al provinciei. Au murit și au fost răniți participanții la întâlnirea și discuțiile de pace din ambele părți. Răniții au fost duși în spital, în timp ce atentatul sinucigaș a fost revendicat de către Daesh, autointitulat Stat Islamic, respectiv de către franciza sa afgană, ISIS- Khorasan.

Purtătorul de cuvânt al forțelor SUA din Afganistan, lt.-col Martin O’Donnell, atribuise explozia anterior ISIS-Khorasan. El a calificat atentatul drept un atac la adresa păcii, a transmis condoleanțe familiilor și a subliniat că atacul nu va opri, în nici un caz, celebrările prilejuite de închierea Ramadanului și de încetarea focului, ca și șansa pentru o pace durabilă, pentru că reuniunile de reconciliere vor continua, ca și discuțiile interafgane. Trupele americane și afgane au declașat o contraofensivă la adresa ISIS–Khorasan și fracțiunilor jihadiste asociate încă din martie 2017, scopul fiind acela de a le îndepărta de pe teritoriul afgan.

Potrivit președintelui afgan Ashraf Ghani că a fost surprins plăcut și a salutat declarația de încetare a focului acceptată de către talibani, pentru sărbătoarea Eid, „este prima pauză intervenită în confruntările din ultimii 23 de ani, și cerem sprijin pentru a folosi această fereastră de oportunitate pentru a înainta în negocierile de pace interafgane.” De altfel, Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat și el sâmbătă, după atac, că Statele Unite susțin inițiativa liderului afgan de a extinde termenul de încetare a focului pentru a putea continua negocierile de pace, negocieri care vor include și o discuție despre rolul actorilor internaționali și forțelor externe aflate pe teritoriul afgan, susține Pompeo, care a anunțat sprijinul său și al SUA pentru a facilita și participa la aceste discuții.

În ciuda tuturor semnelor venite de la talibani, încă din luna martie, privind perspectiva încetării violenței și a dorinței succesului negocerilor de pace, ultima perioadă a înregistrat o creștere a agresivității și a acțiunilor unei alte părți a grupării, mai puțin moderate și conciliante. Mișcările agresive au fost stopate brusc, odată cu eliminarea liderului taliban refugiat în Pakistan, atunci când călătorea prin munții din zona paștună a frontierei comune, în regiunea tribală administrată federal – FATA – din Pakistan și în vecinătatea afgană de partea cealaltă a frontierei.

Dealtfel, Afganistanul a reproșat în repetate rânduri ingerințele Pakistanului în conflict, odată ce statul vecin găzduiește grupările și liderii talibani și permite asemenea incursiuni și atacuri, oferind zone sigure de retragere a talibanilor după loviturile împotriva autorităților afgane legitime. Mai mult, acum perspectiva alegerilor generale din 20 octombrie, așteptate de multă vreme și amânate în mod repetat, e credibilă după un asemenea pas al talibanilor.