Deși asediată la Mosul, ISIS este pe cale să-și creeze în Irak un nou fief, la Rutba, în zona sunnită de la frontierele cu Siria și Iordania.
În ciuda ofensivei lansate de coaliția internațională sprijinită de Statele Unite pentru a recuceri orașul Mosul din mâinile ISIS, jihadiștii au găsit suficiente resurse pentru a-și extinde zona controlată, ocupând jumătate dintr-un oraș irakian, aproape de frontierele cu Siria și Iordania.
Potrivit Reuters, militanții islamiști au atacat duminică, printr-o surprinzătoare manevră, orașul Rutba, în încercarea de a slăbi presiunea asupra Mosul. Vinerea trecută, ei au lansat o operațiune asemănătoare asupra orașului Kirkuk, de unde au fost alungați doar după două zile de lupte crâncene, în care au provocat trupelor guvernamentale un număr însemnat de pierderi de vieți omenești, în comparație cu propriile pierderi:, în vreme ce dintre jihadiști au pierit sub 50, numărul morților din rândurile aliaților a fost de 100.
În Rutba, trupele irakiene și luptători din triburile sunnite care luptă aici susțin că au reușit să păstreze sub control cealaltă jumătate a orașului și intrarea pe autostrada care leagă Bagdadul de frontiera vestică.
Rutba se află în provincia vestică Anbar, un focar al insurgenței sunnite împotriva guvernului irakian condus de șiiți dar și împotriva forțelor Statelor Unite care l-au răsturnat de la putere pe Saddam Hussein (care era sunnit), în 2003.
Site-ul israelian Debka informa acum câteva zile că o parte importantă din trupele ISIS, aflate în interiorul Mosul, împreună cu cantități mari de armament și muniție, s-au retras în zona dintre frontierele Iordaniei și Siriei, încercând să-și stabilească aici un nou fief. Atacul surprinzător de la Rutba demonstrează că informația a fost reală.
Retragerea unei părți a jihadiștilor din Mosul a fost posibilă din cauza neînțelegerilor flagrante dintre Washington și Bagdad.
Debka susținea că președintele american Obama i-a cerut imperativ premierului irakian Al-Abadi să închidă așa-numita Cale Ba’aj. Este vorba de o rută lungă de 500 de kilometri, care nu figurează pe hărți, deschisă de ISIS acum doi ani, și care este folosită ca un coridor de comunicare între „capitala” lor din Irak, Mosul, și celălalt fief, Raqqa, în Siria.
Calea Ba’aj a fost folosită de ISIS acum pentru a-și retrage o parte din efective și echipamente din Mosul spre provincia Anbar.
Statele Unite nu pot bombarda acest coridor, deoarece el este folosit și de refugiații civili care reușesc să fugă din Mosul, iar premierul irakian i-a transmis lui Obama că va închide Calea Ba’aj doar cu condiția ca cei circa 75.000 de musulmani sunniți aflați acum în Mosul să fie expulzați. Al-Abadi afirmă că ISIS nu va putea fi învinsă la Mosul câtă vreme în oraș se află și numeroși sunniți, care colaborează cu jihadiștii, oferindu-le tot sprijinul. ISIS sunt și ei musulmani sunniți.
Washingtonul nu este de acord în nici un fel cu o expulzare în masă a sunniților, iar acest diferend cu Bagdadul pare să fie principala cauză pentru care ofensiva asupra orașului Mosul bate pasul pe loc, deși a fost pregătită timp de luni de zile, și opune o forță aliată de circa 30.000 de militari celor nu mai mult de 5000 de luptători ISIS.