Ischia: dimensiunea dezastrului

Ischia: dimensiunea dezastrului Ischia: dimensiunea dezastrului. Sursa foto: captură video https://www.facebook.com/meteosiradarRomania

Au fost recuperate cadavrele a 8 victime ale alunecării de teren care a lovit sâmbătă dimineaţa localitatea Casamicciola din Ischia. Continuă căutările altor persoane dispărute. Printre morți se află un bebeluș și doi copii. Două familii distruse. Patru persoane au fost rănite, 230 strămutate şi 15 locuințe au fost avariate în urma alunecării de teren. Echipele de intervenţie au salvat o familie alcătuită din trei persoane care rămăsese blocată de zeci de ore în propria casă. Potrivit prognozelor, în următoarele zile sunt aşteptate alte ploi abundente, în special în regiunea de centru-sud, motiv pentru care alerta pentru regiunea Campania continuă să rămână ridicată.

Pe insulă operează 160 de pompieri cu 70 de vehicule care au sosit din regiunile Campania, Lazio, Toscana, Abruzzo, Puglia şi Molise. Echipele Corpului Național sunt amplasate în zona Casamicciola, iar scafandrii din Toscana operează cu un sonar pentru a scana fundul mării în porțiunea de mare din apropierea portului.

Guvernul italian a decretat stare de urgență 

Consiliul de Miniștri, întrunit duminică, a declarat stare de urgență și a dispus deblocarea unui prim pachet de urgenţă de două milioane de euro. Se preconizează prelungirea termenului de plată a impozitelor și contribuțiilor la asigurările sociale pentru rezidenții și operatorii economici din Ischia. Ministerul Protecției Civile va crea un grup de lucru interministerial privind instabilitatea hidrogeologică. Premierul Meloni va vizita insula ''de îndată ce condițiile o vor permite'': ''prioritatea – a spus primul ministru – este de a-i lăsa pe salvatorii și voluntarii implicați să caute persoanele dispărute''. Între timp, liderul M5S, Giuseppe Conte, respinge acuzațiile conform cărora în 2018 ar fi dispus o amnistie pentru activitățile ilegale de pe insula Ischia: ''A fost o procedură de simplificare'' în ''lumina legislației deja în vigoare''.

Ne puteți urmări și pe Google News

''Ultimul meu raport către autoritățile competente privind riscurile grave pentru populația din Casamicciola din cauza instabilității hidrogeologice a fost trimis pe 22 noiembrie: am scris prefectului de Napoli, comisarului prefectural din Casamicciola, primarului Manfredi și Protecției Civile a regiunii Campania. Nu mi-a răspuns nimeni. În urma alertei meteo de cod portocaliu semnalasem pericolul pentru populația zonei și cerusem evacuarea acestora", susține Giuseppe Conte, care a fost primar al orașului Casamicciola la începutul anilor 1990.

Împotriva clădirilor ilegale ''ar fi suficient să-l închizi pe primar și pe toți cei care i-au permis să facă ce vrea'', pentru că ''primarii nu trebuie să autorizeze construcţiile'', a spus ministrul mediului și securității energetice, Gilberto Pichetto (FI), la Rtl 102,5.  În ceea ce priveşte demolarea caselor ilegale, soluţie propusă de guvernatorul regiunii Campania, Vincenzo De Luca, ministrul a spus: „Aș confisca ceea ce este ilegal, apoi m-aș duce să văd, de la caz la caz''.

Ischia este o insulă vulcanică, un loc extrem de pitoresc, vizitat de mulţi turişti, unde există foarte multe construcții ilegale, situaţie care îi expune pe locuitori la un risc permanent de inundații și cutremure, notează ansa.it

(Traducerea Rador)