Isărescu: Unii bancheri nu ştiu să citească un bilanţ de firmă. S-au dat puţine credite pentru companii
- Raluca Florescu
- 16 iunie 2011, 14:02
Creditul de retail (pentru populaţie) poate creşte cu 3-5% pe an, în condiţiile în care în România s-a ajuns la un dezechilibru între dezvoltarea retail-ului şi finanţarea întreprinderilor, a declarat joi Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale la o conferinţă la Institutul Bancar Român (IBR).
"În ceea ce priveşte România, eu am un mesaj pentru dumneavoastră. Eu cred că avem un dezechilibru între cât de tare s-a dezvoltat retailul şi cât de relativ în urmă a rămas, cel puţin în unele bănci, corporate banking şi în general finanţarea pentru întreprinderi", a spus Isărescu, citat de Agrepres.
"Din experienţă, şi ştiţi care este experienţa mea de mic om de afaceri, vă spun, cu tot riscul pe care mi-l asum, cel puţin în orăşelul acela de unde sunt, nu ştiu câţi ştiu să citească un bilanţ de întreprindere şi sunt bacheri - om de ghişeu, angajat pentru că ştie o limbă străină şi pentru că lucrează într-o bancă cu capital străin şi pentru că ştie calculator şi pentru că speranţa era că se fac numai scoring-uri din astea şi îl tragi pe om în bancă şi ştii că doreşte aspirator, maşină de spălat", a spus Isărescu.
"E clar că domeniul acesta a ajuns la o saturare, oricum am privi lucrurile. Trebuie să fim realişti. Nu către dumneavoastră trebuie să adesez eu mesajul acesta, mai degrabă către preşedinţii de bănci şi către acţionari", a mai spus guvernatorul. Prea multe sucursale
El a atras atenţia că unele bănci au deja dificultăţi cu reţeaua supradimensionată şi nepregătită pentru altceva decât pentru retail.
"Şi atunci apare şi întrebarea şi speranţa - Dar nu se stimulează consumul? Cum să-l stimuleze România consumul din punct de vedere macroeconomic când necazul în care a ajuns a fost cauzat chiar de supraexpansiunea consumului. Dacă ne uităm la gradul de îndatorare a populaţiei bancabile, nu orice are acces, constatăm aici expansiunea rapidă", a spus Isărescu.
"Există câmp de înlocuire a creditelor vechi cu altele noi şi să zicem o expansiune de 3-4-5% pe an, dar 60-80% pe an cum am avut în trecut nu există câtuşi de puţin. Dacă tot vorbim de modele de business în viitor le lăsăm pe cele cu electronic banking, or fi bune şi pentru noi, şi cu cardurile se va ajunge la o saturare. Mesajul meu e că bancile româneşti trebuie să acorde o mai mare importanţă business-ului de firmă", a mai spus oficialul BNR.