Hans Klemm era așteptat ieri să viziteze „Cumințenia Pământului”. Avocatul proprietarilor sculpturii dezvăluie ce e scris în oferta fermă a Guvernului
Expusă cu o amplă mediatizare la Muzeul BNR, în urmă cu aproape trei săptămâni, „Cumințenia Pământului” se cam plictisește în sala mare de marmură a Băncii Nationale a Romaniei, în palatul vechi, unde se află muzeul. Deși toată lumea se aștepta la cifre record de vizitatori, interesul românilor pentru cultură se dovedește moderat. Astfel, la BNR, doar 4.500 de vizitatori au trecut pragul expoziției gratuite. De la intrare ești preluat imediat de ghizi. „Vizitatorii sunt în mare majoritate români, curioși să vadă o operă atât de importantă. Vin pe parcursul întregii zile, uneori și în grupuri mari”, îmi explică un ghid.
Vizită reprogramată
Ieri, în jurul prânzului, angajații muzeului așteptau vizita ambasadorului Statelor Unite, Hans Klemm (foto mic), stânga). La patru ace, Mugur Isărescu a venit în jurul orei 13.00 în sala unde este expusă „Cumințenia Pământului”, pentru a-și întâmpina distinsul oaspete. A schimbat câteva cuvinte cu cei prezenți și, pentru aproape o jumătate de oră, Guvernatorul Băncii Naționale, ce s-a declarat un admirator al lui Brâncuși și a donat 15.000 de lei pentru achiziționarea sculpturii, a stat să citească impresiile vizitatorilor din Cartea de Onoare. Mai târziu a sosit și vestea că ambasadorul Statelor Unite a reprogramat vizita, pentru mâine.
Nadia Comăneci, Victor Rebengiuc, Maia Morgenstern, Gheorghe Hagi și alte zeci de VIP-uri au devenit ambasadori ai campaniei „Brâncuşi e al meu”. Cu toate astea, cifrele donațiilor sunt modeste: 267.595 de euro, în aproape trei luni. Pentru ca sculptura să rămână în proprietate publică, ar trebui să se strângă, până la sfârșitul lunii octombrie, 6 milioane de euro.
„Ne-am adus târziu aminte de Brâncuși”
Doamna Grigorescu a venit însoțită de nepoțica ei în vârstă de 11 ani. Fetița este forte talentată la desen, iar femeia spune că nu ar fi ratat o expoziție așa importantă. „Sunt un iubitor de artă, iar Brâncuși este o mândrie națională. În ceea ce privește însă campania de donație... Ne-am adus târziu aminte că «Brâncuși este al nostru». În fond, statul care face atâtea cheltuieli, folositoare sau nu, puteau să ofere mai mult pentru achiziționarea operei. Proprietarii cer și ei o sumă destul de mare...Sigur, nu e aceeași situație ca «dați un leu pentru Ateneu». Suntem într-o altă conjunctură”, a spus pensionara.
„Statul trebuie să plătească”
Avocatul Bogdan Grabowski, reprezentantul proprietarilor sculpturii lui Constantin Brâncuși „Cumințenia Pământului”, a explicat pentru EVZ ce se va întâmpla cu opera lui Brâncuși dacă statul nu va reuși să strângă banii. „Este prematur să comentăm, dar vă pot spune care sunt cele trei posibilități teoretice. Fie face statul rost de bani din altă parte, fie proprietarii dau în judecată statul. Statul a făcut o ofertă fermă, care nu este condiționată de succesul campaniei. De asemenea, proprietarii pot duce sculptura la o licitație publică. „Cumințenia Pământului” poate fi cumpărată de oricine, dar cumpărătorul trebuie să respecte legislația europeană și cea a statului român. Lucrarea fiind inclusă în categoria tezaur (valoare mare pentru civilizație), valoarea ei crește. În România, dreptul de proprietate este garantat. Deci dacă cineva impune restricții dreptului de proprietate, trebuie să plătească, chiar și statul”, a explicat avocatul.
PULS. „Nu sunt zgârcit, dar normal era să ofere statul banii, integral”
- Lavinia lucrează pentru o firmă din Statele Unite, dar se declară o patrioată. Spune că nu i se pare normal ca statul român să ceară bani tot de la cetățenii împovărați de datorii. „Nu sunt de acord cu campania de strângere de fonduri pentru „Cumințenia Pământului”, pentru că statul român poate să facă măcar atât pentru genialul artist care a fost Constantin Brâncuși”.
- „Sunt de acord să donez și o voi face cât de curând. Asta însă era obligația statului român încă de pe vremea când nu l-au recunoscut pe artistul Constantin Brâncuși. Nu e vorba că sunt zgârcit, dar normal era să ofere Guvernul banii integral”, spune Păduraru Teodor, pensionar, fost maistru militar.
- „Cred că această campanie este o idee bună a statului și singurul motiv pentru care nu am donat încă pentru „Cumințenia Pământului” este pentru că nu s-a făcut suficientă informare și nu am știut contul”, spune Gabriela, 33 de ani, jandarm.