BNR trebuie sa evite variatiile mari, de peste 10%-15%, ale cursului.
Cursul de schimb intors la 3,30 lei pentru un euro „nu mi se pare depreciat”, a afirmat, ieri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, prezent la seminarul Mediafax „Talks about Corporate Loans”.
„Ce depreciere? Dupa ce s-a umflat, s-a dezumflat putin (n.r. - moneda nationala)”, a spus Isarescu. El a amintit ca in piata financiara se discuta, in momentul in care cursul de schimb se ducea catre 3,1 lei, de posibilitatea de a vedea leul la 2,9 unitati pentru o moneda europeana.
Fluctuatiile cursului de schimb sunt normale
Cursul de schimb va inregistra, in perioada urmatoare, cresteri si scaderi, considerate naturale. „Economia de piata este ciclica, iar suisurile si coborasurile sunt normale. Miscarile acestea sunt naturale si pe cursul de schimb”, a mai spus seful BNR. „Banca centrala trebuie sa evite variatiile mari de curs. Nu sunt sanatoase”, a adaudat Isarescu.
In opinia guvernatorului, variatiile mari sunt cele care depasesc 10%-15%. Potrivit cursului comunicat de BNR, leul, cotat la 3,35 unitati pentru un euro la inceputul anului, a sarit de mai multe ori de nivelul de 3,4 unitati pentru moneda europeana, dar s-a invartit timp de aproape doua luni in intervalul 3,1 unitati-3,2 unitati pentru un euro.
Ce efecte are cursul
Leul puternic din perioada verii i-a facut pe romani sa mizeze pe faptul ca acesta va deveni si mai tare. Astfel, creditele in valuta mai avantajoase din start datorita dobanzilor mai mici practicate de banci au devenit si mai atractive: pe masura ce leul se aprecia, ratele lunare, exprimate in lei, scadeau. Influentele pozitive ale leului tare s-au vazut si asupra facturilor de telefonie, majoritatea tarifelor fiind raportate la euro.
„Efectul pozitiv pe care il are asupra inflatiei leul apreciat cu 10% este mai mic decat efectul negativ in cazul in care moneda nationala se depreciaza cu un procent identic”, a reamintit Isarescu.
„Practicam tintirea inflatiei, dar asta nu inseamna ca nu ne uitam la bordul avionului, ca ne uitam numai la un indice (n.r. - indicele preturilor de consum)”, a mai spus Isarescu. Facand comparatie cu pilotarea unei aeronave, oficialul BNR a aratat ca nu sunt importante castigurile mici in lupta cu inflatia daca avionul isi schimba cursul.
PERCEPTIA ALTEI PIETE
Cat de tare e vazut leul de jucatorii de la Bursa din Sibiu
Jucatorii de la Bursa din Sibiu au pariat in ianuarie pe un curs de 3,42 lei pentru un euro in martie a.c. Leul a fost mai tare decat se asteptau acestia. In martie, cei care au incheiat contracte pe cursul leu-euro au anticipat un curs de 3,39-3,4 lei pentru un euro in luna iunie, respectiv 3,43 lei pentru un euro in septembrie a.c.
Acestia nu au „nimerit” cotatiile anticipate pentru iunie, cand cursul la finele lunii a fost de 3,27 lei pentru un euro, si nici pe cele pentru septembrie. In schimb, acestia au anticipat trendul de slabire a monedei nationale in toamna. La Bursa din Sibiu euro e cotat la 3,35-3,37 lei pentru decembrie.
ASTEPTARILE BNR
Banca centrala spera ca inflatia va reveni catre 5a Guvernatorul s-a aratat optimist in ceea ce priveste evolutia inflatiei. Mugur Isarescu considera ca in ultimele doua luni ale anului inflatia va reveni catre 5%. „Speranta pe termen scurt o reprezinta noiembrie 2006, iar prin efectul de baza, rata inflatiei ar putea sa revina spre 5%”, a spus Isarescu.
Indicele preturilor de consum a crescut cu 1,08% in septembrie din cauza scumpirii alimentelor, transporturilor si serviciilor de telefonie, iar rata inflatiei din ultimele 12 luni a sarit, pentru prima data din august 2006, peste pragul de 6%. BNR si-a asumat pentru acest an tintirea inflatiei in intervalul 3%-5%.
Guvernatorul nu s-a aratat insa ingrijorat de iesirea indicelui preturilor de consum din banda de variatie mentionata, ci de evolutia preturilor de consum in viitor.
Aceasta in conditiile in care factorii care pot influenta evolutia preturilor s-au inmultit si au devenit si mai puternici. Pentru 2008, BNR si-a propus sa tina inflatia in intervalul 2,8%-4,8%.