Evenimentul Zilei > Economie > Isărescu: BNR nu va modifica dobânda cheie
Isărescu: BNR nu va modifica dobânda cheie

Isărescu: BNR nu va modifica dobânda cheie

Este puţin probabil că BNR va modifica dobânda-cheie, în condiţiile în care are de luptat cu inflaţia care a crescut în cel mai rapid ritm din ultimii doi ani, după majorarea TVA, a declarat guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, într-un interviu pentru Bloomberg.

Obiectivul Băncii Naţionale a României (BNR) este să scadă nivelul inflaţiei după ce acesta a fost "umflat" de creşterea TVA-ului cu 5 procente până la 24%, în luna iulie a anului trecut. Inflaţia a ajuns la 8% în luna decembrie, de două ori mai mare decât valoarea care este estimată pentru finelel lui 2011, 3,4%.

"Primele efecte ale creşterii TVA-ului au fost unele rezonabile astfel că au permis BNR să-şi menţină dobânda de politică monetarăp la 6,25%, un minim istoric. Totdată şi politica monetară se va afla în parametrii propuşi", a declarat Isărescu.

Potrivit Bloomberg, criza mondială a pus presiune pe moneda noastră naţională astfel încât acesta s-a devalorizat faţă de euro cu 2,88% în ultimele 12 luni. Banca centrală nu face operaţiuni pe pieţele valutare externe pentru a ţinti un anumit nivel al leului ci vrea doar să împiedice o "lichiditate excesivă" care ar putea duce la mişcări ample ale leului.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: