Evenimentul Zilei > Economie > ISĂRESCU acuză băncile că au stat în spatele BNR. Despre „darea în plată”: „Băncile nu aveau cum să piardă o bătălie în care nici nu au intrat”
ISĂRESCU acuză băncile că au stat în spatele BNR. Despre „darea în plată”: „Băncile nu aveau cum să piardă o bătălie în care nici nu au intrat”

ISĂRESCU acuză băncile că au stat în spatele BNR. Despre „darea în plată”: „Băncile nu aveau cum să piardă o bătălie în care nici nu au intrat”

Băncile nu aveau cum să piardă bătălia mediatică pe Legea privind darea în plată, pentru că nici nu au intrat în ea, preferând să stea în spatele Băncii Naţionale a României (BNR), a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Ei au spus asta, că au pierdut o bătălie mediatică. Sunt puţin răutăcios acum, dar spun că nu aveau cum să piardă o bătălie mediatică în care nici cel puţin nu au intrat. Au preferat de fiecare dată să stea în spatele Băncii Naţionale sub un fel de protecţie a Băncii Naţionale şi din această cauză s-a întărit şi ideea că noi suntem avocatul lor. Noi nu am luat apărarea unei bănci, repet, noi luăm apărarea sistemului. Fără sistem financiar-bancar solid, stabil, economia de piaţă nu funcţionează”, a declarat guvernatorul BNR, într-un interviu acordat Radio România Internaţional, scrie Agerpres.

În opinia guvernatorului, modul în care este promovată legea dării în plată creează confuzie în societate.

Acesta susține că programul „Prima casă" ar trebui să fie exceptat de la prevederile actului normativ.

„Acest program guvernamental nu are ce căuta în Legea dării în plată. A vorbi într-o lege, cum este darea în plată, despre punerea în discuţie a unei garanţii a statului român, cu alte cuvinte o lege a statului român să pună în discuţie sub orice formă garanţia statului român, eu atâta pot să spun: sună groaznic. Sună groaznic şi pe plan intern şi pe plan internaţional”, a spus Isărescu.

„Cu alte cuvinte, dacă statul român – legiuitorul – doreşte să se adreseze prin darea în plată şi beneficiarilor creditelor din programul 'Prima casă' are posibilitatea să se adreseze în altă lege, în legea proiectului respectiv ş.a.m.d., într-o manieră clară, fără confuzii, fără să apară niciun fel de interpretare privind garanţia statului român. Garanţiile statului român trebuie să nu fie puse sub semnul întrebării. De aia avem 33 de miliarde de dolari sau euro în rezerva internaţională, mai avem şi câteva miliarde sub formă de aur, ca să garantăm orice obligaţie a statului român”, a explicat guvernatorul BNR.

 

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: