Cand eram pusti, prin scoala generala, aveam un atlas in care, pe langa harti, erau publicate si date despre tari si orase.
Comparam populatia Bucurestiului cu cea a altor capitale. Ma bucuram cand descopeream asezari care numarau mai putini locuitori fata de cat avea Bucurestiul la vremea respectiva si mi-ar fi placut ca numarul de locuitori sa fie mai mare, sa concuram cu Londra, Paris sau New York.
Nu stiu de ce aveam senzatia ca numarul locuitorilor tinea loc de calitate a vietii. Cred ca aveam un rationament de pionier educat in spiritul intrecerii socialiste.
Astazi, as vrea ca orasul nostru sa scape de aglomeratie, de densitatea sufocanta de locuitori pe kilometrul patrat. Dezvoltarea imobiliara fara precedent a inceput sa-l largeasca, ceea ce e bine, ce e rau este faptul ca aceasta se face haotic. Astfel se ajunge ca zone din oras sa fie neutralizate din cauza aglomeratiei.
Acest lucru se petrece acum pe Drumul National 1. Uriasul complex comercial construit in Baneasa a facut ca traficul sa devina sufocant. E un calvar sa pleci din Bucuresti pe acest traseu. E cumplit sa vrei sa te duci la cumparaturi acolo. Chiar si la sfarsitul saptamanii, cand in interiorul orasului se circula relaxat, iar lumea se odihneste, Baneasa e blocata.
Problema fundamentala a Bucurestiului este ca se dezvolta cu doua viteze. Conduc investitiile in spatii comerciale si locuinte, ramanand in urma, foarte in urma, investitiile in infrastructura. Ca intotdeauna, oamenii de afaceri se misca mai rapid decat statul. Problema este ca s-a ajuns in punctul in care investitiile primilor sunt puse in pericol de lentoarea ultimilor.
Cum sa te muti in unul dintre noile blocuri din Baneasa unde un apartament costa peste 200.000 de euro si sa nu poti ajunge la el? Singura salvare e ca ai Carrefour-ul si Ikea aproape, dar trebuie sa pleci la serviciu la sapte dimineata si sa te intorci dupa zece seara. E adevarat ca un studiu recent arata ca managerii si patronii muncesc mult, doar cativa dintre ei permitandu-si preturile din zona, dar totusi pare exagerat sa platesti un astfel de pret pe o casa in care nu poti sa locuiesti.
Din pacate, populatia Bucurestiului va creste, in ciuda scaderii numarului de locuitori ai Romaniei - prosperitatea economica atrage. Din fericire, mai sunt cateva oaze de liniste in oras si exista speranta ca vom prinde si noi, locuitorii stresati de azi, cativa ani de trait intr-un oras normal. Poate ultimii.