Ironia sorții: unde se află singurul loc liber de Coronavirus din România. Dezvăluiri în exclusivitate

Poate unora li se pare hazard, noroc chior sau, pur și simplu, o șansă, căci printre cei mai protejați dintre români, în actuala pandemie de Coronavirus sunt, culmea, unii dintre cei mai blamați, precum Liviu Dragnea. Oamenii aceștia sunt…la adăpost.

Pare cel mai sigur loc din România împotriva Coronavirus. Instituția care asigură detenția celor mai cunoscuți condamnați din istoria recentă a României a pus la punct un sistem de protecție greu de pătruns. Iar în spatele gratiilor se află mulți oameni „cu greutate”, precum Liviu Dragnea, fostul lider al PSD.

O informație venită, pe surse, la evz.ro, arăta că ar putea fi bolnavi de Coronavirus în penitenciare. Mai exact, la Penitenciarul Giurgiu s-ar fi înregistrat cinci cazuri, la deținuți aflați în regim deschis, la sectia exterioară.

Deși sursa noastră spunea că „este 100 la sută sigur”, am întrebat la Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP). Cristina Enache, purtătorul de cuvânt, a negat vehement această informație.

„Sunt camere de izolare în ficare penitenciar. Dacă vin din străinătate sau din zone cu potențial risc, deținuții stau în izolare. Ca și cei care sunt încarcerați prima oară. Este o procedură obișnuită. Dar nu putem vorbi de izolați din cauza COVID-19”, a declarat, în exclusivitate pentru evz.ro, Cristina Enache.

Singurul caz din penitenciarele din România a fost cel al unei doctorițe de la Penitenciarul Dej.

„Este medic cardiolog. A fost în concediu, în Bistrița, acolo unde se pare că ar fi contactat virusul…A venit la serviciu sâmbăta trecută și a vorbit cu trei deținuți. Dar avea mască și echipament de protecție. Drept dovadă, cei trei deținuți și colegii cu care a intrat în contact nu au nicio problemă. Acum este internată la Cluj, în carantină”, a precizat, în exclusivitate pentru evz.ro, Sorin Dumitraşcu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

În acest context, Administrația Națională a Penitenciarelor a transmis un mesaj de susținere a campaniei „STAȚI ÎN CASĂ! Împreună  putem reuși”.

Iată ce măsuri a dispus Administrația Națională a Penitenciarelor…

În ultimul comunicat difuzat de Administrația Națională a Penitenciarelor, pe 31 marte 2020, se precizează că nu erau înregistrate cazuri de îmbolnăviri cu virusul SARS-CoV-2, dar a transmis și ce măsuri au fost luate în penitenciare:

„Măsurile cu caracter restrictiv și în scop preventiv impuse în sistemul administrației penitenciare, cu aplicabilitate directă asupra persoanelor private de libertate și personalului unităților, sunt validate de considerente de ordin medical, riscul epidemiologic asociat colectivităților și, implicit, efectivelor de deținuți fiind o problematică conexă siguranței deținerii, dar și responsabilității instituționale față de asigurarea unui mediu de lucru optim pentru angajați.(...)

Supunem atenției publicului abordarea instituțională a riscurilor și vulnerabilităților pe linie medicală, în situația epidemiologică determinată de dinamica accelerată a virusului SARS-CoV-2, în vederea protejării vieții, integrității corporale și sănătății persoanelor private de libertate, personalului și terților”.

Măsurile adoptate pentru gestionarea acestei componente cu potențial critic au vizat mai multe situații, din care am selectat câteva:

  • triaj epidemiologic pentru persoanele nou depuse și personalul angajat cu monitorizarea stării de sănătate a tuturor persoanelor custodiate/personal;
  • asigurarea necesarului de medicamente și asistență medicală permanentă pentru persoanele private de libertate;
  • măsuri de protecție pentru persoanele private de libertate vârstnice și vulnerabile din punct de vedere medical;
  • măsuri de igienizare/dezinfectare zilnică și ori de câte ori este nevoie a spațiilor și mijloacelor de transport;
  • acordarea, la nivelul cantităților maxime prevăzute de norme, de materiale igienico-sanitare, persoanelor private de libertate și cadrelor, pentru uz personal și spații;
  • distribuirea și utilizarea materialelor de protecție (măști, mănuși, halate de unică folosință, impermeabile de unică folosință, ochelari sau ecran de protecție facială – după caz) către/de către persoanele private de libertate și angajații unităților, în situațiile care impun interacțiune directă (procedura încarcerării persoanelor nou depuse, prezentarea persoanelor private de libertate la unități spitalicești din rețeaua sanitară publică, prepararea și distribuirea hranei etc.);

Raportat la aceste măsuri, aducem la cunoștință faptul că unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor au procedat la achiziționarea de materiale igienico-sanitare necesare igienei individuale a deținutilor, precum și de materiale sanitare (măști, mănuși, ochelari, combinezoane etc.) și dezinfectanți (dezinfectanți pentru mâini, suprafețe și pardoseli), proporțional cu nevoile identificate, începând cu luna ianuarie a.c. (...)

Subliniem, în același context, precum și prin evidențierea colaborării permanente a sistemului administrației penitenciare cu Ministerul Sănătății și cu celelalte instituții cu competență în gestionarea situației epidemiologice la nivel național, întreprinderea de demersuri pentru ca stocurile necesare protecției persoanelor private de libertate și personalului unităților subordonate să fie suplimentate prin distribuții ale UNIFARM. (...)

Administrația Națională a Penitenciarelor va continua informarea publică cu privire la setul de măsuri aplicabile la nivelul fiecăruia dintre domeniile anterior amintite, astfel ca publicul interesat să beneficieze de o documentare veridică și transparentă.

Pe aceeași cale, reiterăm faptul că, în prezent, în sistemul administrației penitenciare nu sunt înregistrate cazuri de îmbolnăviri cu virusul SARS-CoV-2”.