Irlanda: clan de ţigani arestat sub acuzaţia de cerşetorie organizată

Irlanda: clan de ţigani arestat sub acuzaţia de cerşetorie organizată

Poliţia irlandeză a lansat o amplă anchetă care vizează un clan de ţigani români suspectat că se află în spatele unei reţele de cerşetorie care opera în Dublin, confiscând peste 7.000 de euro ce urmau să ia drumul României, după mai mai multe percheziţii, scrie ziarul Irish Independent.

Ancheta a fost declanşată după adoptarea unor legi noi în luna februarie. Deşi cerşitul în sine nu este ilegal, legea ''Criminal Justice Public Order Act 2011'' identifică o serie de infracţiuni legate de această practică, printre care cerşetoria organizată. De asemenea, interzice cerşitul agresiv şi câştigarea existenţei din cerşetoria altora.

Aproximativ 30 de adrese din Dublin şi Kildare au fost percheziţionate. ''Până în prezent am arestat şase persoane pe care le-am trimis în detenţie sub acuzaţia de cerşetorie organizată. Aceste persoane fac parte toţi dintr-o singură familie sau clan de ţigani", a declarat inspectorul de poliţie Patrick McMenamin.

''Am confiscat aproximativ 7.000 de euro de la cerşetori cunoscuţi, aflaţi în autocare şi de la persoane pe care le-am arestat'', a precizat el.Unul dintre aceşti "cerşetori desculţi", aflat într-un autocar cu destinaţia România, avea asupra sa 1.800 de euro în bancnote de 50 de euro, a mai dezvăluit ofiţerul.

''În timp ce poate arăta destul de jalnic pe Grafton Street, pot să vă asigur că manipulează oamenii care îi dau bani", a spus el, referindu-se la cerşetorul respectiv. ''Suma de 1.800 de euro găsită asupra sa în timp ce pleca din Dublin spune foarte mult'', a precizat inspectorul.

Cerşetorul desculţ a reuşit să impresioneze, astfel încât foarte mulţi irlandezi îi aduceau încălţăminte. "Are mai multe perechi de adidaşi decât poţi găsi la magazinul Footlocker din apropiere", a glumit inspectorul de poliţie.

Ne puteți urmări și pe Google News