Iris, la primul poem

Iris, la primul poem

Albumul "Iris 30 de ani: Cei ce vor fi" marcheaza o premiera in istoria trupei.

Intr-o vreme in care muzica nu mai poate fi conceputa fara ajutorul calculatorului, Iris lanseaza un poem rock, albumul „Iris 30 de ani: Cei ce vor fi”, marcand o premiera in istoria trupei si, totodata, 30 de ani de cariera. „Vremea a trecut aproape fara sa simtim”, spune Cristi Minculescu, solistul formatiei, marturisind ca cea mai mare realizare este faptul ca au rezistat impreuna, de-a lungul acestor ani.

EVZ: Ce aduce nou albumul „Iris 30 de ani: Cei ce vor fi”? Cristi Minculescu: Este vorba de un poem rock, iar pentru noi e o premiera, desi in muzica romaneasca au mai existat astfel de proiecte. Este structurat in patru parti, fiecare reprezentand o perioada din istoria trupei Iris, iar intre piese exista pasaje recitative sustinute de Maia Morgenstern si de regretatul Adrian Pintea.

Iris este una dintre cele mai longevive trupe romanesti, desi in componenta formatiei au existat foarte multe schimbari de-a lungul vremii. In Iris au cantat aproape 25 de artisti din rockul romanesc. Din 1977 pana in 1980, a fost trioul de baza - Nutu Olteanu, Nelu Dumitrescu, Emil Lechiteanu. In 1980 am venit si eu, apoi componenta s-a tot schimbat. Probabil ca multi n-au rezistat psihic din cauza presiunii la care eram supusi: eram mereu cenzurati, amenintati, fiecare concert putea fi si ultimul. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe album, dar si la concertul din 5 octombrie, colaborati cu artisti consacrati, cum ar fi Paula Seling si Felicia Filip, dar si cu muzicieni mai putin cunoscuti publicului, printre care Vlad Mirita si trupa Voodoo Cum ati facut selectia? I-am ales impreuna cu Mike Godoroja, initiatorul acestui proiect. Am vrut sa avem invitati care sa acopere genuri muzicale cat mai diverse si am vrut sa lucram cu „varfurile”. Insa am vrut sa colaboram cu artisti tineri, foarte valorosi, dar mai putin cunoscuti publicului, pe care aceasta colaborare i-ar putea ajuta in cariera.

La concertul aniversar „Iris - 25 de ani” ati avut ca invitat celebra trupa Uriah Heep. Am fi vrut si acum sa avem un artist din strainatate, insa, din pacate, cei pe care i-am contactat, Deep Purple, Nazareth, White Snake si Robert Plant, aveau deja programul stabilit pentru urmatoarea perioada. Dar, cu singuranta, toti muzicienii romani care vor fi alaturi de noi pe scena vor compensa absenta unui artist strain.

Multe trupe valoroase, care au aparut o data cu Iris, nu au rezistat pe piata muzicala. Care este reteta pentru a rezista, cu succes, 30 de ani? Noi nu ne-am raportat la nimeni si nici nu ne-am dorit sa fim un etalon in muzica romaneasca. Cred ca, pe de o parte, am avut si noroc pentru ca aproape in fiecare an am avut cate un obiectiv de indeplinit si asta ne-a mentinut in antentia publicului. Stii cum e: daca nu-ti propune cineva, sa-ti propui tu. Asa a trecut vremea, aproape fara sa simtim, si-am ajuns la 30 de ani de cariera.

Anul acesta ati cantat in deschidera trupei Rolling Stones si ati declarat ca e un vis devenit realitate. Puteti spune ca aceasta este cea mai mare realizare a trupei Iris? Faptul ca am rezistat atata timp impreuna e cea mai mare realizare a trupei Iris. Insa, intr-adevar, cel mai frumos cadou in acest an aniversar a fost faptul ca am cantat in deschiderea Rolling Stones.