Evenimentul Zilei > Politica > IRES arată cine sunt cei care au votat pe 26 mai. Care este profilul alegătorilor PSD, PNL și USR PLUS
IRES arată cine sunt cei care au votat pe 26 mai. Care este profilul alegătorilor PSD, PNL și USR PLUS

IRES arată cine sunt cei care au votat pe 26 mai. Care este profilul alegătorilor PSD, PNL și USR PLUS

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a realizat o cercetare, în care a stabilit profilul socio-demografic și comportamentul electoral la alegerile europarlamentare al votanților PSD, PNL și ai Alianței USR PLUS 2020.

Pornind de la întrebarea „Care este profilul socio-demografic și comportamentul electoral al votanților partidelor clasate pe primele 3 locuri la alegerile europarlamentare?”, IRES a ajuns la mai multe concluzii.

Majoritatea votanților PNL au studii medii. Dintre cele trei partide de top de la europarlamentare, susținătorii liberalilor au cea mai mare proporție de persoane fără ocupație. În același timp, votanții liberalilor sunt persoanele care sunt cele mai interesate de politică, potrivit IRES. Deși adversari ideologici, cei care îi apreciază pe social-democrați au ceva în comun cu „electoratul de dreapta”. Ambele categorii s-au decis să meargă la vot în apropierea alegerilor.

Legat de votanții PSD, IRES arată că cei mai mulți au venitul sub 1.500 de lei lunar și aproape 6 din 10 sunt pensionari. Jumătate dintre ei au votat doar la europarlamentare, restul boicotând referendumul. Dintre cei care au participat la scrutinul inițiat de Klaus Iohannis, unul din patru a pus ștampila pe „NU”.

În ceea ce îi privește pe votanții Alianței 2020 USR PLUS, IRES a ajuns la concluzia că sunt preponderent tineri din orașele mari. Unul din trei votanți ai alianței a absolvit studii superioare, iar jumătate dintre aceștia sunt angajați în mediul privat. Alegătorii USR PLUS sunt persoane active în mediul online și un sfert dintre aceștia a fost îndemnat să participe la referendum.