Evenimentul Zilei > Politica > IRES: Aproape 9 din 10 români se consideră religioși, dar doar 10% țin post
IRES: Aproape 9 din 10 români se consideră religioși, dar doar 10% țin post

IRES: Aproape 9 din 10 români se consideră religioși, dar doar 10% țin post

Aproape toţi românii se consideră religioşi şi rămân tradiţionalişti în privinţa obiceiurilor de Paşti, potrivit unui studiu sociologic realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), scrie Agerpres..

„Aproape 9 români din 10 se autoapreciază ca fiind religioşi. Procentul este unul stabil în ultimii 6 ani: 87% dintre respondenţi s-au autoapreciat drept religioşi în 2015, 88% în 2013, 89% în 2012, 90% în 2011 şi 86% în 2010. Trei sferturi dintre participanţii la studiu declară că obişnuiesc să meargă la biserică, procent relativ constant în ultimii 6 ani. Dintre religioşii practicanţi, 15% spun că merg la biserică de câteva ori pe săptămână, 44% de câteva ori pe lună, 14% de câteva ori pe an, în timp ce 18% recunosc că merg la biserică doar la sărbătorile importante”, se arată în concluziile studiului, date publicităţii vineri.

De asemenea, două treimi dintre participanţii la studiu – 67% – sunt de părere că sărbătorile pascale ar trebuie să fie sărbătorite la aceeaşi dată de catolici şi de ortodocşi şi tot două treimi dintre cei chestionaţi spun că ţin postul Paştilor.

„1 din 10 respondenţi reuşesc să ţină post întreaga perioadă, 43% spun că postesc doar câteva zile (miercuri şi/sau vineri), iar 12% postesc în Vinerea Mare. O treime dintre cei chestionaţi nu obişnuiesc să postească, procent în creştere în ultimii ani. Totuşi, 8% dintre cei chestionaţi susţin că au ţinut post negru în această perioadă. Cei mai mulţi dintre cei care au ţinut post negru în Postul Paştilor (27%) spun că au făcut acest lucru o zi, dar 17% declară că au ţinut post negru peste 5 zile. 80% dintre participanţii la acest studiu spun că obişnuiesc să participe la slujba de Înviere, cu 5% mai puţini decât în 2013. Dintre aceştia, trei sferturi susţin că vor merge şi în acest an la slujba de Înviere. Cât priveşte slujba din Duminica de Paşti, 61% spun că obişnuiesc să participe. 8 din 10 respondenţi declară că vor merge în acest an să ia paşti. Aproape toţi cei chestionaţi spun să sărbătoresc Paştile, însă unul din 10 respondenţi nu cunoaşte semnificaţia acestei sărbători”, relevă studiul IRES.

De asemenea, mai mult de jumătate dintre participanţii la studiu – 54% – susţin că tradiţiile de sărbători sunt foarte importante pentru ei, iar mai bine de o treime le consideră importante (36%). 6 din 10 respondenţi spun că în regiunea în care locuiesc nu sunt obiceiuri tradiţionale specifice sărbătorilor pascale. Dintre cei 35% care spun însă că există obiceiuri tradiţionale, cei mai mulţi menţionează: vopsitul ouălor (16%), mersul la 'udat'/ 'stropit' (14%), mersul la biserică în noaptea Învierii (8%) sau tăierea mielului (5%).

Cercetarea sociologică a IRES mai arată că 82% dintre respondenţi vor sta acasă de Paşti, că vor pregăti preparate tradiţionale şi că băutura preferată de Paşti este vinul.

Studiul IRES a fost realizat în perioada 4-6 aprilie, pe un eşantion reprezentativ de 1.006 persoane şi cu eroare de 3%.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.