Iran: Ahmadinejad a ordonat construirea altor patru reactoare nucleare

Iran: Ahmadinejad a ordonat construirea altor patru reactoare nucleare

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a ordonat construirea a patru noi reactoare nucleare de cercetare destinate producerii de izotopi radioactivi pentru bolnavii de cancer, informează televiziunea de stat.

UPDATE 2. Într-un discurs televizat, Ahmadinejad a anunţat noi realizări iraniene în domeniul nuclear: punerea în funcţiune a încă 3.000 de sisteme de centrifugare de generaţia a patra, din producţia internă, pe lângă cele 6.000 existente deja la Natanz, şi producerea de combustibil nuclear îmbogăţit 20%, necesar reactorului de cercetare de la Teheran. UPDATE 1.Liderul de la Teheran a anunțat noi progrese nucleare ale ţării, afirmând că în Iran în curând vor fi puse în funcţiune încă 3.000 de sisteme de centrifugare care se adaugă celor 6.000 deja existente la Natanz. În paralel,Teheranul a decis ieri suspendarea exporturilor de petrol către șase state europene. Această măsură, adoptată ca ripostă la sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Republicii Islamice pentru programul său nuclear, vizează Italia, Spania,Franța, Grecia, Portugalia, Țările de Jos, precizează televiziunea de stat, scrie ”Le Figaro”.

Decizia vine la câteva zile după ce ministerul iranian al petrolului afirma că Teheranul ar putea tăia exportul de petrol către națiunile europene „ostile” față de programul nuclear al Teheranului.

Teheranul a susținut că embargoul impus de UE Iranului în ceea ce privește petrolul nu va afecta economia iraniană, pretinzând că a găsit deja noi clienți. Uniunea Europeană a decis luna trecută să impună un embargo fără precedent asupra exporturilor de petrol iranian și să finalizeze contractele existente până la data de 1 iulie.

Ne puteți urmări și pe Google News
Tot azi, televiziunea de stat a informat că Iranul a făcut progrese în programul nuclear, construind noi centrifuge de îmbogățire a uraniului, din fibră de carbon, care ”sunt mult mai rapide și ocupă mai puțin spațiu”, și producând plăci proprii pentru combustibil nuclear îmbogăţit la 20% .