Regimul de la Teheran răspunde presiunii internaţionale la care este supus din cauza dosarului său nuclear cu provocări aparent coordonate la adresa Occidentului.
La doar o zi după debutul turneului de cinci zile al liderului de la Teheran, Mahmoud Ahmadinejad, regimul islamist a anunţat condamnarea la moarte a unui american de origine iraniană pentru spionaj în favoarea Statelor Unite, dar şi inau gurarea unui nou centru de îmbogăţire a uraniului, în apropierea capitalei.
Amir Mirzaei Hekmati, în vârstă de 28 de ani, a primit ieri sentinţa capitală din partea unei instanţe militare aflate în subordinea Gardienilor Revoluţiei, forţele de elită ale armatei iraniene.
Hekmati, iranian născut în statul american Arizona, este acuzat că a încercat să se infiltreze în serviciile de securitate ale Republicii Islamice, după ce fusese pregătit în prealabil la baza militară Baghram, din Afganistan.
Într-o înregistrare video difuzată pe 27 decembrie de televiziunea publică iraniană, tânărul recunoaşte, vorbind fluent engleza şi farsi, că este agent CIA.
Familia sa susţine că el se află în Iran doar pentru a-şi vizita rudele. Niciunui diplomat al ambasadei elveţiene la Teheran, care reprezintă interesele SUA în Iran, nu i s-a permis să îl întâlnească pe Hekmati în detenţie.
Încă un centru controversat
Sâmbătă, într-un interviu acordat agenţiei oficiale Mehr, Fereydoon Abbasi, şeful agenţiei atomice iraniene, a dezvăluit că o altă instalaţie de îmbogăţire a uraniunului urmează să fie pusă în curând în funcţiune.
La centrul de la Fordo, situat în apropierea muntelui Qom, se va produce uraniu îmbogăţit la concentraţii de peste 20 la sută, a adăugat oficialul iranian.
Ieri, la doar două zile după interviul lui Abbasi, reprezentantul Iranului la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat inaugurarea noii insta laţii care funcţionează, după spusele oficialului, sub supravegherea Naţiunilor Unite.
Anunţul condamnării la moarte a americanului de 28 de ani şi cel al lansării noului centru de îmbogăţire a uraniului, dar şi debutul turneului preşedintelui Ahmadinejad în America Latină, vin la doar câteva zile după un schimb dur de replici între Washington şi Teheran privind controlul Strâmtorii Ormuz, pe unde este transportat circa 35 la sută din petrolul mondial.
"Ştim că încearcă să dezvolte capacităţi nucleare. Şi tocmai acest lucru ne îngrijorează.“
LEON PANETTA, secretarul american al Apărării

URANIU
Centru modern şi mai bine protejat
Complexul de îmbogăţire a uraniului de la Fordo, situat la 150 de km sud-est de Teheran, a fost descoperit de serviciile occidentale abia în septembrie 2009. Autorităţile iraniene susţin că lucrările de construcţie a instalaţiei au început în 2007, dar AIEA crede că proiectul este mai vechi cu cel puţin un an.
Occidentul se teme că noul centru este mult mai performant decât complexul de la Natanz unde funcţionează peste 8.000 de centrifuge, fiind dotat cu laboratoare cu aparatură modernă, scrie ziarul american "New York Times".
Instalaţia de la Fordo este însă mult mai bine protejată de un eventual raid aerian, fiind îngropată la o adâncime mai mare, de până la 90 de metri, sub versanţii muntoşi.
Imaginile luate prin satelit mai dezvăluie şi prezenţa a numeroase baterii antiaeriene în jurul intrării în complexul subteran.
Citiţi şi:

  • Iranul a început să producă uraniu îmbogățit într-o nouă bază subterană
  • Teheran: American de origine iraniană, condamnat la moarte pe motiv că "a spionat pentru CIA"
  • Iranul întăreşte alianţa antiamericană a "tiranilor"
  • Mahmoud Ahmadinejad își caută aliați antiamericani în America Latină