Iranul nu se teme de sancţiunile UE: Suntem al doilea producător de petrol din OPEP

Iranul nu se teme de sancţiunile UE: Suntem al doilea producător  de petrol din OPEP

Teheranul "nu se teme" de un posibil embargo al Uniunii Europene asupra petrolului său, a declarat ieri ministrul iranian al Petrolului, Rostam Ghassemi. Acesta spune că sunt slabe şanse ca europenii să ia o astfel de decizie, în pofida escaladării tensiunilor dintre Iran şi Occident, din ultima perioadă.

"Nu ne temem de sancţiuni sau de un embargo asupra petrolului iranian", a subliniat Ghassemi, la finalul celei de-a 160-a reuniuni a Organizaţiei ţărilor exportatoare de petrol (OPEP) de la Viena, prezidată de Iran, relatează site-ul Romandie. news.

Dacă ar fi adoptate sancţiuni europene, astfel s-ar exacerba tensiunile pe piaţă", ceea ce ar face sa crească preţul barilului, a estimat ministrul iranian. Acesta pare însă convins că UE nu va lua astfel de măsuri în privinţa petrolului iranian. "Iranul este un actor foarte important pe piaţa petrolului, suntem al doilea producător din OPEP", a mai spus Ghassemi.

La începutul acestei luni, după atacarea ambasadei Marii Britanii de la Teheran, UE anunţa că ia în calcul posibilitatea aplicării unui embargo asupra petrolului din Iran, Teheranul fiind acuzat de Occident că dezvoltă un program nuclear în scopuri militare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se pare însă că nu toate capitalele europene ar fi dispuse să sprijine un embargo împotriva Iranului. UE importă zilnic aproximativ 450.000 de barili de petrol iranian. Italia este cel mai mare importator, cu 183.000 de barili, urmată de Spania şi Franţa.