"Din acest moment, submarinul Fateh se alătură forțelor navale iraniene, prin ordinul meu", a declarat Rouhani într-o ceremonie transmisă în direct de postul de televiziune de stat de limbă engleză, Press TV.
Submarinul Fateh "Cuceritorul" cântărește 600 de tone, susține Press TV, fiind dotat cu "arme de ultimă generație, inclusiv torpile, mine navale și rachetele de croazieră care ar putea fi lansate de sub apă".
În mai anul trecut, Președintele american Donald Trump a scos Statele Unite din acordul nuclear semnat în 2015 de Iran și șase mari puteri, reimpunând sancțiuni la adresa autorităților de la Teheran.
Acesta susține că acordul a fost o eroare, deoarece nu include limitări asupra dezvoltării rachetelor balistice de către Iran sau a susținerii armate a unor intermediari în Siria, Yemen, Liban și Irak.
Iranul a dezvoltat o industrie națională de armament la scară largă în fața presiunii internaționale și a embargourilor care au împiedicat acest stat să importe multe arme.
"Forța noastră de apărare este exclusiv defensivă… Presiunea și sancțiunile impuse de inamicii Iranului ne-au dat un impuls să facem progrese în acest domeniu", a declarat Rouhani în orașul portuar Bandar Abbas, aflat în sudul țării.
Anul trecut, marina iraniană a lansat un distrugător construit pe plan intern, despre care mass-media de stat a declarat că are proprietăți stealth de evitare a radarului.
Iranul declară că dispune de rachete cu o rază de acțiune de până la 2000 de km, care ar putea atinge ținte din Israel și bazele militare americane din regiune.
Semnatarii europeni ai acordului nuclear cu Iranul, în ciuda faptului că au rămas angajați în acest pact, și-au sporit criticile cu privire la programul de rachete balistice dezvoltat de Iran.