Iranul a început să producă uraniu îmbogățit într-o nouă bază. SUA avertizează Teheranul

Iranul a început să producă uraniu îmbogățit într-o nouă bază. SUA avertizează Teheranul

Autorităţile iraniene anunţă că au început procesul de îmbogățire a uraniului, într-un bunker foarte bine protejat de orice atac aerian, la sud de Teheran. Anunțul Teheranului ar putea tensiona și mai mult relațiile dintre statul islamic și Occident, pe tema programului nuclear al Iranului.

UPDATE 2. Occidentul condamnă anunțul Teheranului privind începerea operațiunii de îmbogățire a uraniului în baza de la Fordo. SUA susțin că decizia Iranului reprezintă ”o nouă escaladare” a încălcării rezoluțiilor ONU. Franța și Marea Britanie au criticat, de asemenea, intențiile autorităților de la Teheran.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Victoria Nuland, a afirmat ieri că operațiunea de îmbogățire a uraniului de la Fordo, de lângă orașul Qom, ridică noi semne de întrebare asupra intențiilor pașnice ale Iranului. ”Cerem din nou Iranului să suspende activitățile de îmbogățire a uraniului, să coopereze deplin cu AIEA și să respecte toate rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU și ale guvernatorilor AIEA”, a declarat Nuland.

UPDATE 1. Activităţile de îmbogăţire a uraniului au început la noua bază de la Fordo, sub supravegherea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a afirmat, azi, reprezentantul Iranului la această organizaţie, Ali Asghar Soltanieh. Potrivit cotidianului "Le Figaro", este vorba despre primul anunţ venit din partea autorităţilor iraniene, referitor la operţaiunile de îmbogăţire a uraniului la Fordo, la 150 km sud-est de Teheran, în subteranul unui munte, unde orice atac îndreptat împotriva bazei respective va fi extrem de dificil. "Toate activităţile nucleare, în special îmbogăţirea uraniului la Natanz şi Fordo, sunt supervizate de AIEA", a declarat Soltanieh, la canalul iranian de televiziune în limbă arabă Al-Alam. Sâmbătă, şeful organizaţiei iraniene pentru energie atomică, Fereydoun Abbassi Davani, a anunţat o viitoare inaugurare a şantierului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un cotidian apropiat clericilor iranieni de la Teheran informa, ieri, asupra operaţiunilor care se desfăşoară la baza Fordo, în apropierea oraşului sfânt Qom, unde specialiştii au început injectarea unui gaz din uraniu (hexafluorură de uraniu) în centrifuge, proces prin care este îmbogăţit uraniul, materie primă pentru dezvoltarea unor arme nucleare. Anterior, Fereydoon Abbasi-Davani, șeful Organizației de Energie Atomică a Iranului, declara că baza Fordo ar putea deveni operațională în curând și aici se va produce uraniu îmbogățit la concentrații de peste 20%. Acesta nu a dat însă niciun detaliu privind o dată exactă când va începe îmbogățirea uraniului la Qom și nu a precizat câte centrifuge există la această bază. Ceremonie oficială Conform presei de la Teheran, autoritățile iraniene vor organiza în curând o ceremonie de deschidere oficială a bazei. Decizia autorităților iraniene nu este surprinzătoare, în condițiile în care se știe deja că Teheranul produce uraniu îmbogățit, de ani buni, la baza sa din Natanz, unde funcționează peste 8000 de centrifuge, scrie ziarul ”The Guardian”. Mai multe state occidentale susțin însă că baza de la Fordo este mult mai performată, dar şi mai rezistentă în faţa unor posibile atacuri. Baza de lângă orașul sfânt Qom este săpată în munte, într-un bunker foarte bine protejat, făcând practic imposibil orice atac arerian.

Asperitățile existente între Occident-Iran s-au accentuat în momentul în care Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a dat publicității, spre finele anului trecut, un raport în care invoca dimensiunea militară a programului nuclear iranian, fapt pe care Teheranul îl neagă.