Iranul condiționează reluarea discuțiilor cu SUA: „Anumite lucruri trebuie să se schimbe”

Iranul condiționează reluarea discuțiilor cu SUA: „Anumite lucruri trebuie să se schimbe”

Iranul, prin ministrul său de Externe, Abbas Araqchi, a declarat că reluarea discuțiilor cu Statele Unite nu poate avea loc decât dacă Washingtonul schimbă anumite lucruri în ceea ce privește actuala abordare. Avertismentul vine în contextul în care administrația americană a transmis o invitație oficială, pentru noi negocieri privind un acord nuclear actualizat.

Oferta SUA și reacția Teheranului

Într-o declarație difuzată duminică de presa de stat iraniană și preluată de agenția Reuters, șeful diplomației de la Teheran a subliniat că Iranul nu refuză dialogul din orgoliu, ci într-o „experiență istorică amară” în relația cu SUA. Abbas Araqchi a menționat că este nevoie de o schimbare de abordare din partea americanilor pentru ca negocierile să poată fi reluate.

Administrația americană, printr-o scrisoare transmisă la începutul lunii martie și semnată de președintele Donald Trump, a propus Iranului două luni pentru a decide dacă acceptă participarea la noi negocieri privind un acord nuclear. În caz contrar, Teheranul riscă sancțiuni suplimentare în cadrul campaniei de „presiune maximă” derulată de Casa Albă.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a respins însă ferm invitația, catalogând-o drept „înșelătoare”. În ciuda acestei poziții, ministrul Araqchi a anunțat că Iranul va oferi un răspuns oficial în curând, analizând atât aspectele coercitive, cât și cele considerate ca fiind oportunități.

Acordul nuclear din 2015, considerat depășit

Abbas Araqchi a subliniat că, în forma sa actuală, acordul nuclear din 2015 (Planul Comun de Acțiune Comprehensivă) nu mai poate fi relansat. Documentul, semnat de Iran și un grup de mari puteri, prevedea limitarea programului nuclear iranian în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale. În 2018, președintele Trump a retras SUA din acord, reimpunând sancțiuni economice drastice împotriva Teheranului.

„În opinia mea, pactul din 2015 nu mai poate fi reactivat în forma sa actuală. Programul nostru nuclear a avansat considerabil și nu mai poate reveni la condițiile anterioare”, a explicat Araqchi, adăugând că documentul poate totuși reprezenta un „punct de plecare” pentru eventuale negocieri viitoare.

Iranul susține că nu urmărește dezvoltarea armelor nucleare

Deși puterile occidentale acuză Iranul că îmbogățește uraniu la un nivel de 60% – mult peste limită justificabilă pentru utilizare civilă –, oficialii de la Teheran susțin că programul nuclear are doar scop civil. Cu toate acestea, nivelul actual de îmbogățire ridică semne de întrebare serioase în rândul comunității internaționale, care se teme că Iranul se apropie de pragul necesar dezvoltării unei arme nucleare.

„Același lucru este valabil și pentru sancțiunile impuse de cealaltă parte. Dacă SUA dorește cu adevărat sau nu o soluție negociată, trebuie să demonstreze această voință prin fapte, nu doar prin cuvinte”, a precizat Araqchi.

Ne puteți urmări și pe Google News