Declaraţiile belicoase au fost făcute de generalul Alireza Tangsiri, comandantul marinei Gardienilor Revoluţiei, citat de agenţia de ştiri Tasnim, preluată de Reuters. Teheranul a sugerat că ar putea lua măsuri militare în Golf pentru a bloca exporturile de petrol ale altor țări, ca represalii pentru sancțiunile SUA, care vizează exporturile iraniene de ţiţei. Washingtonul menține în zona Golfului o flotă care protejează rutele de transport maritim de petrol.

Tangsiri a spus că Iranul deține controlul deplin asupra Golfului și Strâmtoarii Ormuz. Închiderea strâmtorii ar fi cea mai eficientă metodă de blocare a transportului maritim. "Putem asigura securitatea Golfului Persic și nu este nevoie de prezența unor străini precum SUA și alte țări care nu sunt din zonă", a afirmat generalul citat. El a adăugat: "Toți transportatorii și navele militare și nemilitare vor fi controlate și va exista o supraveghere completă asupra Golfului Persic. Prezența noastră în regiune este fizică și constantă, zi și noapte".

Într-o declraraţie separată, șeful Gardienilor Revoluției, generalul-maior Mohammad Ali Jafari, a declarat că dușmanii Iranului nu vor avea şanse de succes în cazul unui conflict. "Inamicii evită în mod constant orice conflict cu Iranul, deoarece știu că nu va fi benefic pentru ei", a spus Jafari, potrivit agenţiei Tasnim.