Un important cleric iranian a atenţionat miercuri că Statele Unite şi aliatul său Israelul vor fi considerate ținte dacă Washingtonul va ataca Iranul, în condiţiile în care războiul declaraţiilor a escaladat după ce SUA au reimpus sancţiuni împotriva Iranului, informează Reuters, citat de Agerpres.

 

Ahmad Khatami a declarat de asemenea în faţa celor veniţi la Teheran pentru rugăciunile de Eid al-Adha, că oferta făcută de preşedintele Donald Trump pentru negocieri cu liderii iranieni este inacceptabilă, deoarece liderul american doreşte ca Teheranul să renunţe la programul său balistic şi la influenţa sa regională.

 

„Americanii afirmă că ar trebui să acceptăm ceea ce ei numesc negocieri. Prin urmare aceasta nu este o negociere, ci dictatură. Republica Islamică şi naţiunea iraniană se vor ridica împotriva dictaturii”, a declarat Khatami, citat de agenţia de presă Mizan.

 

„Preţul pentru un război cu Iranul este foarte ridicat pentru America. Ei ştiu că dacă vor lovi oricât de puţin această ţară, SUA şi principalul său aliat din regiune, regimul sionist (al Israelului), vor fi privite ca ţintă”, a subliniat Khatami.

 

Khatami nu a precizat ce forţe vor întreprinde un asemenea atac, însă Iranul a atenţionat deja că la lovi oraşele israeliene cu rachetele sale dacă va fi atacat. Iranul are de asemenea aliaţi în regiune, printre care gruparea Hezbollah din Liban.

 

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat marţi că puterea militară a Republicii Islamice este cea care împiedică Washingtonul să o atace şi şi-a exprimat intenţia de a dezvolta capacitatea militară a Iranului.

 

SUA au reimpus o primă tranșă de sancţiuni împotriva Iranului pe 7 august, iar pe 5 noiembrie va anunţa un al doilea pachet de sancţiuni, care include restricţii privind vânzarea de petrol.

 

Statele Unite au declarat că vor pune capăt sancţiunilor dacă Iranul va permite negocierea unei înţelegeri mai dure. Trump a declarat chiar că ar fi dispus să se întâlnească cu liderul iranian, dar Teheranul a condiţionat discuţiile directe de revenirea Washingtonului la acordul nuclear.