Iranul a ţinut-o pe Angela Merkel în aer timp de două ore

Iranul a ţinut-o pe Angela Merkel în aer timp de două ore

Avionul care o transporta pe Angela Merkel într-o vizită oficială în India a fost nevoit să se învârtă timp de două ore deasupra Turciei, după ce regimul de la Teheran a refuzat, iniţial, să îi acorde permisiunea de survolare a spaţiului său aerian, autorizaţie pe care Berlinul o obţinuse încă de ieri dimineaţă. Iritat, guvernul german l-a convocat de urgenţă pe ambasadorul iranian la Berlin.

Ceea ce trebuia să fie doar o deplasare de rutină pentru şeful administraţiei germane s-a transformat într-un incident diplomatic care ar putea tensiona şi mai mult relaţiile dintre Teheran şi Berlin, deja vitregite de opoziţia virulentă manifestată de Germania faţă de ambiţiile nucleare iraniene.

În zorii zilei, piloţii avionului care o transporta pe Angela Merkel spre New Delhi (India), alături de o delegaţie numeroasă de politicieni şi jurnalişti, au fost informaţi de către autorităţile aeronautice iraniene, pe ultima sută de metri, că nu pot pătrunde în spaţiul aerian al republicii Islamice.

Aeronava a fost nevoită să se învârtă în spaţiul aerian turc aproape două ore, timp în care autorităţile germane, susţinute de guvernul de la Ankara, au negociat, din greu, cu autorităţile de la Teheran. "Lipsă de respect"

Ne puteți urmări și pe Google News

Diplomaţia germană şi-a manifestat iritarea faţă de gestul iranienilor. "Aceasta este o lipsă de respect faţă de Germania, pe care nu o putem accepta", a reacţionat ministrul german de Externe, Guido Wersterwelle. "Ministerul a răspuns prin convocarea ambasadorului iranian la Berlin, care a fost avertizat că încălcarea protocolului internaţional nu este acceptată de Germania", a declarat acesta, citat de publicaţia "Der Spiegel".

"Aşa ceva nu am mai pomenit", a subliniat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert. El a explicat că avionul intrase deja în spaţiul aerian iranian când controlorii de trafic au avertizat piloţii să se întoarcă în Turcia pentru că nu au permisiune de survol. Piloţii au insistat că au obţinut toate autorizaţiile necesare încă de ieri dimineaţă. Ciudat este că un al doilea avion, care îi transporta pe miniştrii germani de interne şi al apărării, şi care decolase din Berlin înainte de aeronava premierului, a traversat fără probleme spaţiul aerian iranian.

După ce controlorii iranieni au refuzat să mai vorbească cu piloţii germani din cauza insistenţei lor, negocierile au fost preluate de oficialii turci. Merkel a fost informată despre situaţia creată abia după ce s-a trezit. "Un început interesant", s-a limitat ea să reacţioneze.

Piloţii au fost nevoiţi să rămână în spaţiul aerian turc, deoarece nu era timp destul pentru a obţine autorizaţiile de survol de la guvernele din Asia Centrală. Întâlnirea cu premierul indian Manmohan Singh a trebuit astfel să fie reprogramată. Ironia sorţii, acesta a fost zborul inaugural al noului avion destinat şefului executivului german, un Airbus A340-300.