Iranul a lansat al doilea satelit în spaţiu

Iranul a lansat al doilea satelit în spaţiu

Republica Islamică a lansat ieri în spaţiu un al doilea satelit, a anunţat televiziunea de stat de la Teheran, citată de ziarul britanic The Guardian.

Satelitul de producţie internă, botezat Rasad (observaţie, în traducere din limba farsi), a fost plasat pe orbită cu ajutorul unei rachete Safir. Nicio sursă independentă nu a putut confirma însă această informaţie.

Rasad ar fi al doilea satelit lansat de Iran, primul fiind Omid, plasat pe orbită în 2009. Rasad va culege date pentru hărţi de mare rezoluţie, a mai anunţat postul de televiziune iranian.

Aceeaşi sursă a mai precizat că satelitul, creat de agenţia aerospaţială iraniană, cântăreşte 15.3 kilograme şi este conceput să orbiteze în jurul Pământului la o distanţă de circa 260 de kilometri. "Oamenii noştri de ştiinţă au plasat cu succes pe orbită primul staelit de observaţie", a anunţat triumfător televiziunea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iranul a susţinut în repetate rânduri că programul său spaţial a înregistrat progrese semnificative în ultimii ani. Anul trecut, regimul anunţa că a lansat cu succes în spaţiu o rachetă care transporta o broască ţestoasă, un şoarece şi un vierme. În 10 ani va trimite chiar primul om în spaţiu, în pofida costurilor, s-a mai lăudat Teheranul.

Regimul iranian hiperbolizează astfel de realizări ştiinţifice pentru a demonstra comunităţii internaţionale că poate face progrese în pofida sancţiunilor impuse de Naţiunile Unite din cauza programului său nuclear.