Iranul a angajat experţi ruşi, pakistanezi şi nord-coreeni pentru programul său nuclear

Iranul a angajat experţi ruşi, pakistanezi şi nord-coreeni pentru programul său nuclear

Autorităţile iraniene au primit ajutor din partea unor experţi ruşi, pakistanezi şi nord-coreeni pentru a-şi dezvolta programul nuclear în contextul sancţiunilor impuse de Naţiunile Unite, au dezvăluit mai mulţi diplomaţi occidentali, citând din concluziile raportului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) care urmează să fie publicat astăzi, scrie site-ul israelian Ynetnews.

Specialiştii străini, în special cei ruşi, i-au ajutat pe iranieni să construiască "detonatori de înaltă precizie care pot fi utilizaţi pentru declanşarea unor explozii nucleare în lanţ".

Un astfel de expert este Viaceslav Danilenko, un om de ştiinţă care a activat îndeosebi în perioada Uniunii Sovietice, acesta fiind recrutat de autorităţile iraniene încă de la jumătatea anilor '90.

Un alt specialist racolat de regimul de la Teheran este Abdul Qadeer Khan, cel considerat "părintele" bombei atomice pakistaneze, care a acordat asistenţă în eforturile de producere a detonatorilor, mai dezvăluie raportul AIEA.

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul lor, specialiştii nord-coreeni au pus la dispoziţie iranienilor formule matematice şi diferite coduri necesare unor simulări pe calculator.

Raportul agenţiei ONU conchide, potrivit diplomaţilor citaţi, că Iranul a făcut progrese în programul său nuclear, dar nu dezvăluie şi dacă regimul de la Teheran a luat decizia strategică de a fabrica arme nucleare.

Documentul cuprinde cele mai detaliate dovezi până în prezent care arată că Teheranul urmăreşte scopuri militare prin programul său nuclear care este acum mult mai bine structurat, au mai dezvăluit sursele citate.