Evenimentul Zilei > International > Iranul a ACUZAT puterile nucleare la ONU
Iranul a ACUZAT puterile nucleare la ONU

Iranul a ACUZAT puterile nucleare la ONU

Iranul a cerut, luni, în cadrul deschiderii celei de-a 9-a conferinţe privind Tratatul de Neproliferare Nucleară (TNP), la sediul ONU, ca puterile nucleare să renunţe la modernizarea arsenalului lor atomic. Totodată, Teheranul a acuzat din nou Israelul că ameninţă Orientul Mijlociu.

"Îndemnăm statele dotate cu arma nucleară să-şi înceteze imediat investiţiile în modernizarea şi menţinerea arsenalelor lor atomice", a solicitat ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, care a vorbit în numele a 120 de ţări din cadrul Mişcării Nealiniaţilor, conform Mediafax.

Iranul şi ceilalţi membri ai Mişcării Nealiniaţilor sunt "profund îngrijoraţi" de doctrinele militare, în special cea a NATO, care permit folosirea armei atomice, a adăugat el.

Republica Islamică, suspectată de occidentali că vrea să obţină arma atomică, a încheiat pe 2 aprilie, la Lausanne, un acord-cadru asupra programului său nuclear cu Grupul P5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania).

Discuţiile asupra programului nuclear iranian s-au reluat miercuri în scopul ajungerii la un acord final până la sfârşitul lui iunie.

Cu toate acestea, şeful diplomaţiei iraniene a criticat Israelul, care ar poseda arma atomică, deşi nu a recunoscut acest lucru în mod oficial, și l-a acuzat că reprezintă "o ameninţare gravă şi permanentă pentru securitatea vecinilor săi continuând să-şi dezvolte arsenalul nuclear".

Israelienii, care nu au semnat TNP, participă ca observatori la această conferinţă care se va încheia pe 22 mai.

Semnat pe 1 iulie 1968, TNP a intrat în vigoare pe 5 martie 1970.