Iran: Un lider al Gardienilor Revoluţiei a ajuns şeful OPEC

Iran: Un lider al Gardienilor Revoluţiei a ajuns şeful OPEC

Parlamentul de la Teheran a aprobat, ieri, numirea în postul de ministru al Petrolului a generalului Rostam Ghasemi, la propunerea președintelui Mahmoud Ahmadinejad. Ghasemi este unul dintre șefii Gardienilor Revoluției (pasdaran), armata ideologică a regimului islamic. Această funcție îl propulsează direct la conducerea OPEC, anul acesta președinția Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol fiiind deținută de Iran.

Rostam Ghasemi, liderul bazei industriale și militare Khatam al-Anbia, a fost unul dintre cei patru  candidați propuși de Ahmadinejad pentru preluarea portofoliului petrolului, scrie ziarul ”The Guardian”.  

Oficialul iranian este un personaj controversat, supus sancțiunilor impuse de SUA, UE și Australia, bunurile sale figurând pe o listă neagră a Trezoreriei americane. Numirea unui membru marcant al Gardienilor Revoluţiei, fidele ayatollahulului iranian Ali Khamenei, poate fi considerată o încercare a liderului de la Teheran de a calma apele, după scandalul creat de încercarea sa de a conduce ministerul Petrolului, scrie ziarul britanic.

În schimb, media din Iran susține că votul dat de Parlament în favoarea lui Ghasemi este o reacție la sancțiunile impuse de Occident la adresa statului islamic, din cauza programului nuclear.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din postura de ministru al Petrolului, Ghasemi va fi propulsat direct la conducerea OPEC, care are un rol crucial în stabilirea prețului petrolului.

În calitate de al doilea cel mai mare exportator de țiței, Iranul a preluat președinția OPEC, în octombrie, după o perioadă de 36 de ani, iar poziția deținută de Ghasemi va da Gardienilor Revoluției oportunitatea unică de a influența o organizație internațională.