Iranul susține că SUA i-au spionat instalațiile nucleare cu ajutorul unor șopârle capabile să detecteze ”valurile atomice”, scrie Ars Technica. Acuzele vin în contextul arestării mai multor membri ai unor organizații care se ocupă de protecția animalelor, dintre care unul chiar s-a sinucis în închisoare.

Hassan Firuzabadi, fost șef al statului major al armatei iraniene și actual consilier militar al ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a făcut aceste declarații pentru a justifica arestarea militanților pentru protecția mediului, scrie Libertatea.

Potrivit agenției Fars News, Departamentul Justiției din Iran a anunțat că activiștii au fost arestați pentru ”transferul de informații secrete către cetățeni străini”. Instituția a anunțat că și alți activiști vor fi arestați.

Hassan Firuzabadi, consilierul militar al ayatollahului, a spus că la momentul arestării, aceștia aveau asupra lor o specie de șopârle, iar pielea lor ”atrage valurile atomice”. Potrivit oficialului, aceste șopârle au fost folosite pentru a detecta unde se află minele de uraniu ale Iranului și în ce zone derulează statul activități nucleare, mai scrie Libertatea.

Evident, aceste presupuneri despre capacitatea șopârlelor în cauză sunt pură fabulație.

Vulturul-spion al Israelului, prins în Liban

Însă nu este pentru prima oară când Iranul recurge la astfel de acuze. În 2013, organizația paramilitară Hezbollah anunța că a captura în Liban un vultur care ar fi spionat pentru Israel, după cum scria în acel moment Jerusalem Post.