Iran: Seism puternic în regiunea centralei nucleare de la Bushehr

Iran: Seism puternic în regiunea centralei nucleare de la Bushehr

Un seism cu magnitudinea 5,0 pe scara Richter s-a înregistrat în această dimineaţă în sud-vestul Iranului, în regiunea în care se află şi centrala nucleară de la Bushehr, a anunţat Institutul american de geofizică USGS.

Cutremurul a fost localizat la 76 km sud-est de oraşul Bushehr. Epicentrul s-a situat la o adâncime de 10 km, transmite Ria Novosti. Deocamdată nu s-au anunțat pagube materiale. Anul trecut, după seismul devastator din Japonia, urmat de tsunami, care a afectat centrala nucleară de la Fukushima, ministrul rus de Externe declara că centrala iraniană a fost proiectată pentru a rezista la cutremure. Inceput de grupul german Siemens in 1975, construcția centralei a fost stopată de revoluția islamică din 1979, apoi de războiul împotriva Irakului, după care a fost preluat de Rusia în 1995, spre nemulțumirea occidentalilor. Centrala de la Bushehr, prima din Iran, va atinge capacitatea maximă de 1.000 MW pe 20 martie 2012.

Cel mai distrugător seism din Iran a măsurat 7,7 grade pe scara Richter şi s-a produs în iunie 1990. Circa 37.000 de oameni au murit şi peste 100.000 au fost rănite de seismul care a devastat 27 de oraşe şi 1.870 de sate.

Ne puteți urmări și pe Google News