Evenimentul Zilei > International > Irak: istoria armelor biologice, pură invenţie
Irak: istoria armelor biologice, pură invenţie

Irak: istoria armelor biologice, pură invenţie

Dezertorul irakian care a convins administraţia de la Casa Albă că Irakul deţine un program secret pentru fabricarea de arme biologice a recunoscut pentru prima dată că a minţit şi că apoi a fost şocat când a aflat că povestea a fost folosită pentru a justifica războiul, scrie cotidianul britanic The Guardian.

Rafid Ahmed Alwan al-Janabi, botezat de serviciile secrete germane şi americane cu numele de cod "Curveball", a povestit pentru The Guardian că a inventat poveştile despre armele biologice în încercarea de a da jos regimul Saddam Hussein, de care a fugit în 1995.
În acelaşi an, bărbatul a cerut azi politic în Germania.
Inginer chimist, Rafid Ahmed Alwan al-Janabi a început să colaboreze cu serviciile secrete germane (BND) în 2000. El le-a spus celor de la BND că Irakul deţine camioane de arme biologice şi că au construit uzine de armament ilegale.
Al-Janabi: Nu puteam să ratez ocazia să răstorn regimul Saddam
"Poate am avut dreptate, poate că nu. Ei mi-au oferit această şansă. Am avut ocazia să inventez ceva ca să răstorn regimul. Eu şi fiii mei suntem mândrii de asta şi pentru că noi suntem motivul care a dus Irakul pe calea democraţiei".
"Dezvăluiri fascinante", a reacționat fostul şef CIA pentru Europa, Tyler Drumheller. „Mă simt mult mai bine acum că adevărul a ieșit la iveală. Chiar și acum însă mai sunt oameni care mai cred în această poveste”, a adăugat acesta.
Janabi nu are mustrări de conştiinţă pentru ce a făcut, în ciuda haosului din ultimii opt ani din Irak şi celor peste 100.000 de morţi.
"Nu exista altă soluţie", spune senin "Curveball".
Dezvăluirile au apărut după publicarea memoriilor fostului secretar american al apărării, Donald Rumslfeld, în care oficialul recunoaşte că Irakul nu avea arme de distrugere în masă.
<iframe title="YouTube video player" width="610" height="340" src="http://www.youtube.com/embed/gvntaL3nxEw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe title="YouTube video player" width="610" height="340" src="http://www.youtube.com/embed/iIa1JCqBDFM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>