Evenimentul Zilei > International > Irakul anunță CUCERIREA califatului ISIS, după o VICTORIE simbolică în Mosul
Irakul anunță CUCERIREA califatului ISIS, după o VICTORIE simbolică în Mosul

Irakul anunță CUCERIREA califatului ISIS, după o VICTORIE simbolică în Mosul

Trupele irakiene au recucerit moscheea distrusă al-Nuri, la aniversarea a trei ani de când s-a declarat califatul ISIS, chiar din acel loc, scrie The Independent.

Forțele irakiene au făcut acest anunț declarând că regimul extremist din țară este încheiat, conform The Independent.

„Acest stat fictiv a căzut”, a spus purtătorul de cuvânt al armatei irakiene, generalul de brigadă Yahya Rasool pentru postul tv de stat, azi, la trei ani de când liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi , declara crearea așa-numitului califat al Statului Islamic, din exact același loc.

ISIS a aruncat în aer moscheea care data din secolul al XII_lea, săptămâna trecută, după ce și-a dat seama că armata irakiană, susținută de SUA a început atacul în acea direcțuie.

Steagul negru al ISIS se afla pe minaretul al-Hadba din iunie 2014, când extremiștii au reușit să cucerească o treime din Irak, după ce au trecut granița din Siria.

Generalul lt.Abdul Wahab al-Saadi a declarat pentru AP că trupele speciale de elită au intrat în tabăra extremiștilor și au preluat controlul asupra străzilor din jur, în această după-amiază, după o ofensivă care a început dimineață.

Locul trebuie curățat de explozibili, pentru că de obicei ISIS lasă în urmă bombe-capcană din locul în care se retrage.

Mai sunt încă 300 de militanți care încă se luptă, până la moarte, în zona orașului vechi din Mosul, dar autoritățile irakiene se așteaptă ca bătălia ce durează de opt luni să se încheie în următoarele zile.

ISIS acum deține controlul doar asupra părții de vest a Fluviului Tigru, mai puțin de un kilometru pătrat.

Premierul irakian Haider al-Abadi a dat deja instrucțiuni pentru „încheierea bătăliei”, conform biroului său, scrie sursa citată.