La o emisiune la un radio la care ia cuvântul cu regularitate, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, și-a făcut publică opinia privitoare la donarea de organe. Întrebat fiind de moderatorul emisiunii de radio, despre opinia sa cu privire la acest subiect, ÎPS Teodosie a declarat că donarea de organe este morală doar atunci când e vorba despre organele pereche și doar dacă „suntem conştienţi că nu ne afectează viaţa noastră biologică”.
ÎPS Teodosie e de acord cu donarea de organe pereche
Arhiepiscopul Tomisului consideră că în cazul organelor nepereche „nu ar moral să le donăm”.
ÎPS Teodosie nu a făcut însă referire la prelevarea de organe de la persoane decedate sau aflate în moarte cerebrală.
„Organele nepereche nu este moral să le donăm, dar organele pereche, dacă suntem conştienţi că nu ne afectează viaţa noastră biologică, putem să le dăm. Cum sunt rinichii, adeseori se fac donaţii de rinichi”, a declarat arhiepiscopul Tomisului în emisiunea de radio, potrivit news.ro.
Românii, tot mai deschiși la donarea de organe
Statisticile făcute publice în urmă cu o lună de Agenţia Naţională de Transplant indică faptul că donarea de organe a crescut semnificativ.
Numărul donatorilor de organe s-a dublat, în primele patru luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut. De la începutul anului şi până în ultimele zile ale lunii aprilie au fost prelevate organe de la 26 de donatori aflaţi în moarte cerebrală.
În același interval de timp au fost realizate 75 de transplanturi, cele mai multe renale şi hepatice.
Au existat și două cazuri în care plămânii prelevaţi de la donatori aflaţi în moarte cerebrală au fost trimişi unor pacienți din străinătate.
Arhiepiscopul Tomisului, un personaj controversat
ÎPS Teodosie s-a născut în 12 decembrie 1955 în județul Suceava cu numele de mirean de Macedon Porcu, nume de care arhiepiscopul s-a lepădat mai târziu. Este un înalt cleric român ortodox extrem de controversat, membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anul 1994, iar din 2001 întâistătător al Arhiepiscopiei Tomisului.
ÎPS Teodosie a fost implicat în mai multe scandaluri, fiind urmărit penal pentru luare de mită și fals intelectual, infracțiuni de corupție.
Teodosie Petrescu a fost acuzat că a semnat în anul 1987 un acord de colaborare cu fosta Securitate, având numele de cod „Mache”. CNSAS a emis două decizii de necolaborare cu Securitatea, ambele din 2007.