IPP: Preşedintele să lase subiectul finanţării partidelor în seama specialiştilor

IPP: Preşedintele să lase subiectul finanţării partidelor în seama specialiştilor

După ce a propus modificarea legislaţiei astfel încât campaniile electorale să fie finanţate de la buget, Institutul pentru Politici Publice (IPP) îi atrage atenţia şefului statului că activitatea de legiferare, nu este atributul preşedintelui.

"Institutul pentru Politici Publice îşi permite să sugereze preşedintelui să lase subiectul finanţării partidelor în seama specialiştilor şi să se concentreze mai mult la îndeplinirea responsabilităţilor sale conferite de articolul 80 din Constituţie, anume la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice", se arată într-un comunicat al IPP. Organizaţia arată că "măsurile de eliminare a mitei electorale nu au nicio legătură cu propunerile preşedintelui privind subvenţionarea campaniilor candidaţilor din bani publici şi nici cu finanţarea partidelor în general".

"Preşedintele ar trebui să tragă un semnal de alarmă către instituţiile abilitate să aplice legea atunci când se constată cazuri de mită electorală, în loc să ofere soluţii legislative. Oricare ar fi plafonul maxim de cheltuieli stabilit prin lege, cel care se foloseşte de asemenea mijloace în campanie o va face în continuare, indiferent de unde provin banii", se mai arată în comunicatul citat. Finanţarea campaniilor de la buget ar mări distanţa dintre partide şi alegători De asemenea, reprezentanţii IPP susţin că legea actuală prevede deja plafonarea cheltuielilor candidaţilor. "Înainte de a discuta oportunitatea unor astfel de măsuri, preşedintele trebuie să ştie că în ţările în care există reglementări similare, ele vin concomitent cu interzicerea alimentării campaniei din fonduri private. Nespecificând acest lucru, înţelegem că preşedintele sugerează că pe lângă banii din donaţii şi sponsorizări, un candidat urmează să mai beneficieze şi de bani de la stat"', susţine IPP. În opinia reprezentanţilor IPP, finanţarea campaniilor electorale din fonduri publice "va mări distanţa dintre partide şi alegători" şi "tinde să prezerve status-quo actualelor partide mari". "Prin finanţarea campaniilor electorale din fonduri publice, alegătorii sunt puşi în situaţia de a susţine financiar, indirect - prin taxe şi impozite - inclusiv partide/candidaţi cu care sunt în totală opoziţie de principii şi valori", se mai arată în comunicatul amintit.

Ne puteți urmări și pe Google News