Înclinarea ciudată a planetei Uranus a rămas un mister pentru oamenii de știință. Dar acum, apare o nouă ipoteză.
Oamenii de știință explicau că o astfel de înclinare puternică a axei sale se datorează ca urmare a unei coliziuni cu un obiect din spațiu foarte mare. Numai că, astronomii de la Universitatea din Maryland au creat un nou scenariu care rezolvă problema. Nu, Uranus nu s-a înclinat în urma unei coliziuni puternice. Dar ar fi putut fi înclinat de un sistem inelar uriaș, așa că este posibil ca Uranus să fi avut un sistem mult mai extins cândva în trecutul său de 4,5 miliarde de ani.
În video veţi vedea că Neptun și Uranus au o perioadă similară de rotire.
În cazul lui Uranus, axa este aproape paralelă cu planul în care planeta se află şi, din cauza faptului că planeta se roteşte în jurul axei în sens invers faţă de celelate planete din sistemul solar, iar unghiul de înclinare ajunge la 98 de grade. Unghiul de înclinare al axei Pământului este de 23,4 grade. Astronomii spun că unghiul extrem de înclinare este responsabil pentru anotimpurile care durează 21 de ani pe Uranus iar temperaturi sunt extrem de scăzute.
Planeta face o rotaţie completă în jurul Soarelui în 84 de ani şi, pentru aproximativ un sfert din această perioadă, lumina solară cade direct pe fiecare dintre cei doi poli.
Uranus este a şaptea planetă de la Soare şi a fost descoperită de William Herschel în 13 martie 1781. Este plasată pe o orbită de 19 ori mai îndepărtată de Soare decât cea a Terrei şi este de cinci ori mai mare decât Pământul. Uranus a fost vizitată o singură dată de o sondă spaţială, Voyager 2, pe 24 ianuarie 1986, dar imaginile transmise atunci nu au arătat nimic spectaculos, notează sciencealert.