IPOTEZĂ: Centrale nucleare de cartier în România?

IPOTEZĂ: Centrale nucleare de cartier în România?

O firmă americană vrea să producă minicentrale nucleare. Prototipul ar putea fi testat n România, susţine "The Guardian".

Prima minicentrală nucleară ar putea fi instalată în România, scrie în ediţia sa de ieri cotidianul britanic „The Guardian“. Minicentralele vor fi produse de firma americană Hyperion Power Generation, care a primit aprobarea guvernului federal, şi vor costa 25 de milioane de dolari, putând fi instalate aproape oriunde.

Reactoarele în cauză, de dimensiunea unei cabine de duş ceva mai mari, sunt sigilate din fabrică, nu conţin combustibil cu aplicaţii militare, nu au nicio componentă în mişcare şi vor fi aproape imposibil de furat. O astfel de unitate este capabilă a asigura necesarul energetic pentru până la 20.000 de imobile. Proiect realizat de creatorii primelor bombe nucleare Pentru o comunitate de 10.000 de locuinţe, spre exemplu, costul per locuinţă al unei microcentrale nucleare ar fi de numai 250 de dolari. Hyperion va începe să producă în serie noile microcentrale peste cinci ani. „Scopul nostru este să generăm electricitate la preţul de 10 cenţi kilowattul, oriunde în lume“, a declarat John Deal, directorul executiv al companiei, citat de „The Guardian“.

Tehnologia microreactoarelor a fost dezvoltată de experţii Laboratorului Naţional Los Alamos, unde au fost create primele bombe nucleare. Reactoarele vor fi livrate de-a gata, iar la instalare vor fi încastrate în beton, dar astfel încât să poată fi realimentate.

Realimentarea se face la 7-10 ani. La nivel fundamental, proiectul este inspirat de unul vechi de 50 de ani, iar pentru că tehnologia utilizată s-a dovedit a fi extrem de sigură în exploatare, Hyperion se aşteaptă ca puţine state să nu o accepte pe teritoriul lor. Cehii de la TES, primii interesaţi de ofertă Deal susţine că are deja peste 100 de comenzi ferme, venite preponderent dinspre industria energetică, dar el insistă că urmăreşte să pună la dispoziţie produsele firmei ţărilor în curs de dezvoltare şi comunităţilor izolate.

Hyperion va deschide, într-o primă etapă, trei fabrici care să producă 4.000 de microcentrale, în perioada 2013-2023. Prima comandă confirmată a fost dată de compania cehă TES, care doreşte şase unităţi (şi în perspectivă încă 12), prima urmând să fie instalată în România, a spus Deal, fără a oferi detalii.   LUATE PRIN SURPRINDERE

Autorităţile nu ştiu nimic despre proiect

În localităţile din România nu poate fi instalată nicio minicentrală nucleară fără avizul Uniunii Europene, chiar dacă foloseşte tehnologii de ultima generaţie. Mai mult, un prototip nu poate fi testat pe teritoriul nostru dacă nu primeşte licenţă de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, instituţie la care nu a ajuns nicio solicitare. „Este prematur să discutăm dacă vom acorda licenţă sau nu. Un prototip trebuie mai întâi să funcţioneze în ţara producătoare“, mai susţine oficialul CNCAN. Biro spune că primele minicentrale nucleare au fost instalate pe submarine, fiind folosite şi pentru energia electrică, şi pentru cea termică. Nici la Ministerul Economiei nu a ajuns o solicitare din partea companiei cehe TES, susţine Alexandru Săndulescu, şeful Direcţiei Generale Politică Energetică. La rândul său, Teodor Chirica, directorul Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, spune că nu este o noutate că se discută despre identificarea unor astfel de surse de energie. „Există chiar un studiu la nivelul UE, dar aceste minicentrale produc energie termică şi mai puţină electricitate“, a spus acesta. (Ciprian Mailat)   PĂRERI Locuitorii din Cernavodă cred că minicentralele sunt sigure

Locuitorii din Cernavodă, singurul oraş nuclear din România, par amuzaţi de ideea minicentralelor nucleare de cartier. „Trăim de atâţia ani la doi paşi de «Atom» şi nu avem probleme, eu nu zic că este un pericol, dar să fie transparenţă, dom’le, să fie lumea informată şi consultată, nu aşa cum a fost la noi că ne-am trezit cu centrala în ogradă“, spune Viorel Tcaciuc. O altă localnică, Silvia Sichides, nu are nicio părere, „nici da, nici nu, dar să ştiţi că de nouă ani de când trăiesc în Cernavodă, cu radiaţiile astea mă cam doare capul“. La rândul său, Bojidar Lefterovici râde la auzul unei asemenea idei. „În toată lumea asta sunt centrale nucleare, aşa că la o minicentrală eu nu văd niciun risc.“ Lefterovici este pensionar şi a lucrat la construirea centralei de la Cernavodă. „Am stat cu nasul în documentele centralei, în proiect şi după aia am mai citit şi eu, să fim serioşi, nu e niciun risc“, spune acesta. El a menţionat că în 1986-1987 se făcuseră studii pentru construirea unor centrale nucleare în Modova, Ardeal şi la Măcin, judeţul Tulcea. „Pentru Măcin se lucra atunci chiar la organizarea de şantier pentru o centrală nucleară mai mică, aşa că e caraghios să ne speriem, centralele astea sunt mai mult decât sigure“, a mai spus Lefterovici. (Feri Predescu)

Ne puteți urmări și pe Google News