Ipocrizia UE și minciunile politicienilor români! DE CE A PIERDUT BUCUREȘTIUL cursa pentru sediul AGENȚIEI EUROPENE A MEDICAMENTULUI

Ipocrizia UE și minciunile politicienilor români! DE CE A PIERDUT BUCUREȘTIUL cursa pentru sediul AGENȚIEI EUROPENE A MEDICAMENTULUI

De ce a pierdut Bucureștiul cursa pentru Agenția Europeană a Medicamentului? Din cauza Guvernului! Acesta este mesajul pe care l-ați auzit aseară, repetat obsesiv. De fapt, este o minciună, întreținută de câțiva politicieni. Bucureștiul nu a fost niciodată favorit în această cursă! Nu a existat nici cea mai mică intenție de a respecta criteriul echilibrului geografic, de a reloca din Londra o agenție europeană cu 900 de angajați undeva în estul Europei. De fapt, cei 900 de angajați confruntați cu perspectiva de a părăsi Canary Wharf și de a se muta pe malul Dâmboviței sau la poalele Vitoșei, au amenințat că demisionează!

Aceste amănunte nu le veți găsi în nici unul din articolele care au comentat decizia luată de Bruxelles. Pentru că la noi totul are o componentă politică puternică, numai bună de lovit adversarii. Personal, am căutat explicații pentru "înfrângerea" Bucureștiului. 

Cel mai succint a explicat cotidianul londonez "The Guardian": Cei 27 de miniștri ai afacerilor europene, minus Marea Britanie, au avut nevoie de mai puțin de trei ore pentru a decide noua locuință a agenției pentru medicamente, care are 900 de angajați în Canary Wharf, Londra. Decizia privind autoritatea bancară, care are 150 de angajați și are sediul în Canary Wharf, a fost luată în mai puțin de o oră. Amsterdam a învins competiția din 18 orașe, variind de la concurenți de renume cum ar fi Copenhaga și Bratislava până la outsideri străini precum Bucureștiul și Sofia.

Cu alte cuvinte, Bucureștiul nu a avut nici cea mai mică șansă în această competiție. Numai noi ne închipuiam că putem face ceva pentru a aduce o agenție europeană la București. Noi și Guvernul României care a a depus această candidatură, a realizat un clip, a dat comunicate și a generat această iluzie.

Ne puteți urmări și pe Google News

De altfel, un studiu realizat printre angajații acestei agenți europene scotea în evidență faptul că 9 din 10 angajați mai degrabă ar fi demisionat decât să se mute la Varșovia, Bucrești sau Sofia!

Așa cum spuneam, la noi, totul a căpătat o conotație politică, fiind un bun prilej pentru a lansa atacuri tip Cațavencu. Liderul acestei mișcări a fost europarlamentarul Siegfried Mureșan care fulgera printr-o postare pe Facebook:

„Guvernul, așa cum ne anunța victorios într-un comunicat de presă, propunea construirea noului sediu în spatele stației de metrou Pipera. Este chiar stația de metrou unde, la orele de vârf, se stă la coadă și câte 10 - 15 minute numai ca să ajungi la peron. În plus, mai este legat de restul orașului doar printr-o linie de tramvai pe care circulă tramvaiul numărul 16, care merge spre Piața Sfântul Gheorghe, traseu care durează cam o oră, și tramvaiul 36, care merge spre o zonă de periferie a orașului, Republica. Tramvaiele sunt sub orice critică, amintesc de cele mai crunte vremuri din perioada comunistă, vechi, murdare, depășite tehnic acum 10 ani, nici vorbă de aer condiționat, cum sunt mai toate mijloacele de transport din întreaga Europă. Un alt dezavantaj al candidaturii României, nicio linie de transport public nu leagă zona de Aeroportul din Otopeni, în condițiile în care buna conectare la aeroport era unul dintre principalele criterii de evaluare a candidaturilor”, explică Siegfried Mureșan.

Sună bine? Guvernul este de vină! Numai că realitatea este mult mai simplă. Ipocrizia oficialilor de la Bruxelles a funcționat impecabil și de această dată. În acest proces s-au rostit cuvinte mari, cum ar fi egalitate, echilibru geografic, nu există membri mari sau mici, etc...

O poveste bună de adormit copiii! De fapt, am asistat la un simulacru de concurs, în care țările mici, din Centrul și Estul Europei, nu au avut nici o șansă. Vorbesc de Polonia, Slovacia, Cehia, nu de România sau Bulgaria. Numai că acest lucru nu-l poți afla din postările sforăitoare ale politicienilor români, disperați după like-uri și voturi, ci dintr-o analiză rece a site-ului Politico.

Vă ofer o prezentare corectă a procesului de vot pentru alegerea sediului Agenției Europene a Medicamentului.

Politico : “Asta a fost și cu egalitatea UE.

Cu doar câteva luni în urmă, președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a vorbit despre o Uniune Europeană a egalilor, în care "toți membrii săi, mari sau mici, de Est sau de Vest, Nord sau Sud" vor fi tratați la fel. Votul de luni a aruncat discuția lui Juncker despre egalitate în derizoriu, deoarece capitalele UE au arătat clar preferința pentru menținerea celor mai prestigioase premii ale lui Brexit în mâinile țărilor din Europa de Vest.

"Este o dezamăgire", a declarat un purtător de cuvânt al reprezentanței cehe la Bruxelles. “Echilibrul geografic ar fi trebuit să fie un criteriu [în acest proces]. Acest lucru nu a fost îndeplinit. "Varșovia a reacționat similar. "Am fi fost fericiți ca regiunea noastră să găzduiască una dintre aceste agenții", a spus un diplomat polonez, solicitând anonimatul. "Acest lucru a fost foarte important atunci când stabilim criteriile pentru una dintre [agenții], astfel încât să existe un echilibru geografic. Acest lucru nu s-a întâmplat, din păcate. "

"Este clar că lasă un gust amar, să pierzi în urma unui mecanism aleator, cu o bilă extrasă ... pe o monedă aruncată, nu există nicio influență politică posibilă" - a spus ministrul italian al Afacerilor Europene, Sandro Gozi. Reprezentanții cehilor și polonezilor s-au abținut să-și exprime dezamăgirea în timpul procesului de votare, a declarat pentru POLITICO un diplomat. "Nu a existat nici o reacție ca atare", a declarat oficialul Consiliului. "Au fost reacții omenești. Unii au zâmbit mai mult și alții au zâmbit mai puțin”. Răspunsul slovac a fost mult mai clar, cu Bratislava abținându-se de la vot în cel de-al doilea și ultima rundă în semn de protest, rezultând o egalitate între Amsterdam și Milano."

Unde-i Bucureștiul în această relatare? Are vreo legătură cu știrile pe care le-ați auzit la TV? Nu cred. Este mult mai simplu să lansezi un atac politic, decât să judeci situația într-un context în care în UE, în mod evident Cele Două Europe există și se manifestă pe față.