Evenimentul ZileiEconomieIosif Peterfi, antreprenorul român care și-a propus transformarea radicală a domeniului cloud computing prin blockchain

Iosif Peterfi, antreprenorul român care și-a propus transformarea radicală a domeniului cloud computing prin blockchain

Iosif Peterfi, antreprenorul român care și-a propus transformarea radicală a domeniului cloud computing prin blockchain
Tehnologia blockchain a explodat în popularitate odată cu creșterea interesului public față de monedele virtuale, în special Bitcoin. Însă, indiferent de aspectul atrăgător al descentralizării în domeniul tranzacționării, există o paletă foarte largă de aplicabilitate pentru blockchain. Una dintre ele a fost descoperită de către Iosif Peterfi, fondatorul și CEO-ul Ethernity CLOUD, un român care a lucrat timp de 8 ani de zile pentru Departamentul de Apărare a Statelor Unite ale Americii

La începutul anilor 2000 Iosif Peterfi debuta în lumea IT-ului. Timp de ani de zile a lucrat în domeniul securității cibernetice, atât ca inginer, dar și ca administrator de sisteme. Din 2010 a început să lucreze pentru Departamentul de Apărare al Statelor Unite ale Americii, iar în 2017 își înființa propria afacere.

Având în vedere experiența acumulată în domenii care au devenit cheie pentru cum percepem securitatea în ziua de astăzi, Iosif Peterfi începe proiectul Ethernity CLOUD. A plecat de la viziunea că se poate construi un ecosistem de cloud computing în care datele să fie păstrate confidențiale, să fie protejate și în același timp operațiunile executate să fie transparente pentru utilizatori. Astfel a luat naștere Ethernity CLOUD, care are ca scop rezolvarea celor mai comune probleme ale sistemelor centralizate de cloud computing.

Ce este Ethernity CLOUD? 

Tehnologia blockchain, care stă în spatele ecosistemului Ethernity CLOUD, a fost popularizată de avântul criptomonedelor. Tranzacțiile care pot fi realizate prin intermediul Bitcoinului, spre exemplu, au în spate această tehnologie descentralizată și transparentă.

Alături de echipa sa, Iosif Peterfi și-a propus să fuzioneze două tipuri de tehnologii pentru a crea ceva revoluționar și mult mai eficient. Ethernity CLOUD este un proiect care redefinește tehnologia de cloud computing prin aspectul descentralizat al blockchain-ului. Utilizând tehnologiile confidential computing și tehnologiile blockchain, viziunea proiectului este de a proteja datele utilizatorilor în timpul procesării, oferind în același timp transparență cu privire la operațiile care se efectuează asupra datelor.

Avantajele tehnologiei blockchain în cloud computing

Ethernity CLOUD aduce în prim-plan o alternativă mai sigură și mai eficientă din punct de vedere a costurilor decât centrele pentru serviciile de tip cloud computing datorită tehnologiei blockchain. Companiile care prestează astfel de servicii dețin clădiri dotate cu zeci, sute sau mii de calculatoare care stochează și procesează în memoria lor toate datele și informațiile utilizatorilor.

Prin intermediul tehnologiei blockchain, toate aceste date sunt stocate în mediul virtual, sub o formulă mult mai sigură decât cea a centrelor fizice. Sistemul este unul descentralizat, motiv pentru care Ethernity CLOUD nu poate fi vulnerabil amenințărilor externe (hackeri) sau interne (spre exemplu, penele de curent).

În ce situații este folosită această tehnologie? 

Serviciile Ethernity CLOUD vor putea fi utilizate atât de utilizatorul de rând, cât și de companii. Ele pot fi folosite pentru salvarea parolelor, data management, procesarea datelor medicale (păstrează datele medicale confidențiale), protejarea proprietății intelectuale sau chiar stocarea de portofele virtuale și date din domeniul bancar.

Numărul atacurilor cibernetice a crescut în perioada pandemiei, iar securitatea domeniului virtual a devenit mai importantă ca niciodată odată cu lockdown-ul. Răspunsul pentru aceste situații care afectează în prezent atât oamenii de rând, cât și marile companii, poate fi găsit prin intermediul blockchain-ului.

„Descentralizarea «confidential computing» este următorul pas natural în evoluția blockchain-ului, crescând exponențial performanțele, iar în același timp menținând confidențialitatea și integritatea în mediul online”, declară Iosif Peterfi, CEO-ul Ethernity CLOUD.

Problemele pe care compania și le propune să le rezolve țin de costurile ridicare ale serviciilor de cloud computing, amenințările din interior, vulnerabilitatea centrelor de date, lipsa transparenței și a confidențialității. Pe lângă acestea, trebuie precizat că integritatea datelor nu este garantată de niciunul dintre marii furnizori de servicii de tip cloud computing de pe piață la momentul actual.

Urmează etapa de public sale 

În trimestrul 3 al acestui an Ethernity CLOUD are programată etapa de public sale. Succesul proiectului s-a evidențiat prin impactul pe care l-a avut asupra comunității. În private sale s-au strâns 150.000 dolari, iar în presale alți 200.000 dolari. Runda de presale s-a încheiat în doar 25 de ore, iar pachetul minim a fost de 5.000 dolari. Acest parcurs a motivat echipa în a găsi o formulă de investiție pentru fiecare buget în parte pentru a extinde participarea susținătorilor proiectului. Pe site-ul companiei există deja un formular prin care persoanele interesate se pot înregistra.

P


Accesează: