Concret, proiectul ar legitima toate acțiunile efectuate de oamenii legii în ceea ce privește îndeplinirea atribuțiilor. Inițial, proiectul a venit la pachet cu lipsuri controversate: cetățenii nu ar mai fi putut demonstra cu probe foto-video eventualele abuzuri făcute de polițiști.

După controversele apărute în jurul acestui proiect, deputatul Florin Iordache, fost ministru al Justiției, a declarat că omiterea probei video sau audio din propunere a fost „o scăpare”.

„E un amendament care se depune la acest articol, în condițiile în care toate probele, adică și video, audio și așa mai departe….e o scăpare în proiect. Orice proiect poate fi îmbunătățit.

Pentru a nu da naștere la interpretări că anumite probe nu pot fi folosite, audio, video, toate probele, se va completa. Conform Codului se completează.

Nu cred că asta e singura modificare. Probabil că în urma dezbaterii pot apărea diverse completări, modificări. Vedem și punctul de vedere al Ministerului, al asociațiilor. Această chestiune pe care o invocați am văzut-o și noi și deja la Senat colegii mei la comisiile respective depun amendamente în completare. Nu vrem să dăm senzația că o anumită probă video, audio și așa mai departe nu poate fi folosită de cel care consideră că i-au fost încălcate drepturile”, a declarat Florin Iordache pentru Digi24.

Inițiatorii motivează propunerea de “nivelul în scădere al autorității polițiștilor în spațiul public, al încrederii și respectului arătat de către cetățeni și resortisanți reprezentanților instituțiilor de ordine publică, dar și a nivelului în creștere a conduitei sfidătoare, provocatoare și chiar a celei ce ajunge la nivelul ultrajului, mai ales în contextul excepțional în care se regăsește întreaga societate românească, alături de comunitatea internațională, determinată de pandemia epidemiologică a coronavirusului SARSCoV 2, care a atras prin măsurile speciale impuse o creștere a numărului de infracțiunilor împotriva forțelor de ordine publică”.

„Astfel se instaurează un just echilibru pentru ambele părți implicate în procesul de menținere a ordinii publice, persoanele nemaiputând astfel să conteste/ se manifeste în mod public sfidător și chiar să ultragieze invocând presupuse nelegalități, acesta putând fi constatată doar pe căile prescrise de lege”, mai arată motivarea inițiatorilor.

Prevederile din noul proiect de lege se aplică polițiștilor din structurile MAI și, printre altele, personalului Poliției de frontieră, Inspectoratului general pentru imigrări, Direcției generale de informații și protecție internă, Direcției generale anticorupție, Agenției naționale antidrog.

Proiectul este în procedură de urgență la Senat, care este primul for legislativ sesizat în acest caz. Camera Deputaților este decizională.