Jurnalistul Ionuț Cristache consideră că un jurnalist nu trebuie să stea la coadă să-i pună întrebări politicianului și nici să facă acest lucru într-un mod condiționat de acesta, pentru că jurnalistul reprezintă direct poporul.
Ionuț Cristache a fost invitat de Mirel Curea, în emisiunea „Dosare de presă”, pe evz.ro, să facă un exercițiu de imaginație și să spună ce întrebări i-ar fi adresat președintelui Klaus Iohannis, dacă ar fi fost invitat la dezbaterea cu jurnaliștii înaintea turului doi de alegeri.
„L-aș fi întrebat pe Klaus Iohannis, dacă aș fi fost invitat la Palatul Cotroceni, cum e în țara statului de drept, când ți-ai făcut un titlu de glorie din apărarea justiției, a procurorilor, prima doamnă să fie anchetată noaptea ca hoții, să fie chemată incognito, cu baticul în cap, la DNA”, a spus Cristache, adăugând că „avem o sentință definitivă și irevocabilă a statului de drept: a fost luată pe nașpa, cu semnătură falsă, cu doamna și cu soacra. Casa e prin fals? Ce facem cu chiria, o dăm înapoi, n-o dăm înapoi? Stai cu infractorul în casă? Adică, chestii firești”.
Ionuț Cristache a adus în discuție și problema navetei Sibiu- București: „Cât costă, timp de o lună, naveta la Sibiu, dus-întors, în fiecare week-end, cu SPP, deplasări, cazare, nu cu elicoptere, glumițe, ha-ha-ha, n-am vrut să întreb, am scăpat-o…”
„L-aș întreba orice”, a mai spus Cristache. „Cu ce v-ați ocupat în ăștia cinci ani de zile, domnule președinte? Cu PSD-ul, am înțeles. Dar, dacă PSD-ul nu era la putere și era PNL, ce făceați cinci ani de zile? Întrebări absolut firești, nu cu patos. Cum e o zi la Cotroceni, domnule președinte? Povestiți-ne epic ce faceți, programul. Dați-ne și nouă: ce ați cerut vreodată, la modul pragmatic, fără lozinci, în discuțiile cu Trump pentru România? Ceva, orice”.
Jurnalistul de la TVR 1 a mai spus că, în contextual în care „ în America, l-au luat pe Trump cu fetițele din anii `80”, la noi, în România jurnaliștii „ știi cum stăteau? Ca la Amsterdam în vitrină stăteau. Și stăteau acolo și Iohannis <da, acuma tu pui o întrebare, ți avcuma tu>. Când vreodată un politician pune condiții jurnalistului? Când vreodată un journalist stă la coadă să întrebe?”
„În țara asta nu ai voie să întrebi nimic”
Concluzia lui Ionuț Cristache despre statutul jurnalistului în relația cu instituțiile statului e una amară: „Aici nu e voie să întrebi nimic. Mai vine și Rareș Bogdan, te mai ia lugu-lugu, vai dragule, te băloșește, stilul lui. Nu-mi place slugărnicia lui. Nu suport la oameni să fie slugarnici. Dar el este un slugarnic harnic. Vrea să fie primul: <Pick me, pick me, io, io!>
Acuma, înțeleg că n-are nici o treabă în PNL, e super marginalizat, dar el plătește niște titluri de presă, se trezește vorbind. Fantasma lui e să fie premier. Și după aia președinte. Trăim în țara în care el (Rareș Bogdan, n.e.) va fi și premier. Și președinte. Și eu, probabil, mă mut la Ruse, sau ceva. Transmit de acolo”.
„Îți dai seama în ce caterincă de țară trăim? Cu Iohannis Președinte, cu Dăncilă fost Premier, Rareș Bogdan, numărul 1 și șeful delegației…, deci Băsescu se așează în bancă și-l ascultă pe Rareș Bogdan când ajunge la Bruxelles, că el e șeful Delagației PPE, știi? Asta mi se pare caterinca totală”.