Ionel Ganea (42 de ani) este un personaj aparte în fotbalul românesc. Fostul atacant și-a pus amprenta pe la toate echipele la care a evoluat, atât pe teren, dar și în vestiar. Jucător bătăios, „Găniță” a devenit legendar și pentru faptele de vitejie comise în afara terenului.

I-a ținut piept temutului „Gabello”

Om dintr-o bucată, Ganea n-a ezitat să apeleze la forță, atunci când a simțit că este nedreptățit. Coechipieri, antrenori sau arbitri, cu toții au ieșit „șifonați” din duelurile fizice avute cu jucătorul născut la Făgăraș. Recent, a revenit în prim-plan, după ce Dorinel Munteanu, fostul său coechipier de la națională, a povestit pentru „Gazeta Sporturilor” că Ganea a fost la un pas de a-l bate pe selecționerul Emeric Ienei, la CE din 2000.

Fostul atacant a fost combativ încă de când a intrat în fotbalul intern. În 1994, evolua pentru FC Brașov și era antrenat de vulcanicul Gabi Stan.

Ganea s-a contrat după un antrenament cu „Gabello” și a fost aproape de a-i aplica o corecție fizică. În vremurile de glorie, Stan era cunoscut pentru că-și altoia jucătorii, dar cu „Ganezul” și-a găsit nașul.

S-a apărat cu masa de masaj

Bătăiosul atacant a evoluat la Universitatea Craiova (1996-1998) și a reușit să-și facă „prieteni” și aici. L-a bătut pe Cornel Frăsinenau și a avut o dispută bărbătească și cu Silvian Cristescu, cunoscut pentru că argumenta cu pumnul atunci când era contrazis. Pentru a-l potoli pe „Găniță”, Cristescu a aruncat cu o masă de masaj ce se afla în vestiarul oltenilor.

Jucătorul nu s-a sfiit să-i ceară explicații, pe un ton răstit, lui Loți Bölöni (foto), atunci când selecționerul României l-a introdus pe teren, în minutul 78, la meciul cu Italia, din 2001, din preliminariile CM. Ganea a vrut chiar să-l bată pe antrenor, dar a fost stăpânit de cei de pe banca tehnică.


FOTO: Loți BölöniLa Dinamo s-a dușmănit cu N&D

„Când se enerva Ganea, era mai bine să nu-i stai în cale. Făcea urât în vestiar, lovea cu puminii, țipa, era un spectacol total. Când se calma, devenea băiat bun”, ne-a povestit un fost coechipier de la Gloria Bistrița, echipă la care atacantul a jucat în sezonul 1997-1998. Percutantul vârf n-a evitat scandalurile nici la Dinamo, formație la care a fost legitimat în 2006-2007. S-a urât sincer cu Claudiu Niculescu și Ionel Dănciulescu, rivalii din ofensivă, iar la pauza unui meci cu Poli Timișoara s-a dus glonț să-l bată pe Niculescu. În 2007, australianul Baird, fost jucător al Universității Craiova, a povestit că Ganea l-a lovit cu capul în gură, în drumul către vestiare. La acea vreme, atacantul evolua la Rapid.


FOTO: Ionel Ganea a fost om de bază la echipa națională
L-a strâns de gât pe tușierul Mudura

Memorabil a fost episodul petrecut la meciul dintre Poli Timișoara și Rapid, în vara anului 2007. „Ganezul” era legitimat la gruparea bănățeană și „băga materiale” din greu, împotriva giuleștenilor. În minutul 70, asistentul Dorin Mudura i-a semnalizat lui Ștefan Erdei un fault dur comis de Ganea. „Centralul” a scos cartonașul galben și cum era cel de-al doilea avertisment, atacantul a fost eliminat. Scos din minți, „Ganezul” s-a dus și l-a stârns de gât pe Mudura, încercând să-l doboare la pământ. A fost potolit cu greu de coechipieri și a primit o suspendare de 22 de etape. „Când mi se face o nedreptate mă enervez”, a explicat fotbalistul.


FOTO: Ionel Ganea și Dorin Mudura, într-un moment care a șocat fotbalul FOTO: GAZETA SPORTURILORI-a rupt piciorul lui Kennedy și l-a tăiat pe Gerrard

În martie 2004, naționala României a jucat un meci amical, cu Scoția la Glasgow. „Tricolorii” s-au impus cu 2-1, dar meciul a fost marcat de un moment horror. Ionel Ganea l-a faultat dur pe fundașul John Kennedy și i-a provocat o ruptură de ligamente la genunchi. Scoțianul avea 21 de ani, a revenit după o pauză de trei ani, dar problemele la genunchi au recidivat, iar în 2009, la 26 de ani, s-a retras.


FOTO: Gerrard, simbol al lui FC Liverpool„După ce l-a lovit pe Kennedy, Ganea a plecat de la scena crimei ca un hoț în noapte și a reușit să scape de sancțiune din partea arbitrului”, au scris ziariștii scoțieni după meciul de la Glasgow.

Steven Gerrard: „E nebun”

Internaționalul român a avut destule dispute și pe la cluburile la care a activat în străinătate. La VfB Stuttgart, a aruncat cu o cupă de înghețată spre Felix Magath. Tehnicianul „șvabilor” îl criticase pe „Ganez” pentru că mânca prea multe proteine și carbohidrați.

Ajuns la Wolverhampton, în Anglia, vârful s-a certat „la cuțite” cu Glenn Hoddle, despre care a afirmat că este cel mai dificil tehnician cu care a lucrat vreodată. În Premier League, Ganea a fost remarcat și de Steven Gerrard, legendarul jucător al lui FC Liverpool. „Mi-a sfâşiat jambiera de la genunchi până la gleznă. Sub jambieră, piciorul meu era tăiat adânc, o rană urâtă. Ganea aproape că mi-a rupt piciorul. E nebun”, a scris fostul jucător al „cormoranilor”, în biografia sa, rememorând duelurile cu Ionel.

Înainte de a se retrage, jucătorul l-a strâns de gât și pe Meme Stoica, conform martorilor aflați la meciul Unirea Urziceni – Poli Timișoara, scor 4-1, din 2007.


FOTO: Kennedy, la pământ, după ce s-a ales cu ligamentele de la genunchi rupteS-a dat dus cu greu de la „U” Cluj

Devenit antrenor, Ionel Ganea a făcut spectacol și pe banca tehnică. A dat tonul unui scandal monstru după ce a fost concediat de Florian Walter de la Universitatea Cluj și a acționat clubul în instanță. Astfel, în primăvara anului trecut, a fost repus în funcție de o decizie dată de Curtea de Apel Cluj, dar nu a mai revenit la „șepcile roșii”.